Tiffán Ede életműdíjat kapott

2018. 02. 27., 11:09
Egyéb
10104
By

Tiffán Ede villányi borász kapta a Magyar Bor Akadémia 2017-ben alapított Életműdíját.

A Bor Akadémiának a díjhoz csatolt indoklásában az alábbi olvasható:

„Tiffán Ede a kilencedik generáció tagja, akinek családja 1746 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel Villányban. 1965-ben végezte el a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolát Budapesten, majd Villányban szőlész-borászként kezdett dolgozni.

A ’90-es évek elején már önállóan a saját szőlőjét művelte, majd feldolgozót és pincét épített. Jelenleg 20 hektáron gazdálkodik, szőlői a borvidék legjobb dűlőiben találhatók.

Az ültetvényeken portugieser, kadarka, kékfrankos, pinot noir, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon fajtákat szüretel.

Munkájának elismerése sem váratott sokáig, hiszen 1991-ben elsőként lett az Év Bortermelője, majd 1999-ben a köztársasági elnök, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével tüntette ki.

Életútja folyamán kivette részét a társadalmi feladatokból is, nevéhez fűződik a Pannon Bormíves Céh alapítása, a Villányi Borút megszervezése és a Magyar Bor Akadémia megalapítása, melynek éveken át alelnöke is volt.

Tiffán Ede életútja, embersége, tudása példaként állhat mindenki előtt, akinek fontos a magyar bor elismerése és felvirágoztatása.”

A tavalyi döntés értelmében a díjat az Akadémia évente egyszer ítéli oda az arra érdemes személynek, elismerve borszakmai életművét a magyar szőlészet és borászat területén évtizedeken át végzett kiemelkedő, országos jelentőségű teljesítményért.

(forrás: Magyar Bor Akadémia)

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK

Minden Villánnyal és Villányban kezdődött