Újvidéki magyar tökmagolajé a három csillag

2017. 08. 03., 10:07
Egyéb
9786
By

A legmagasabb – 3 csillagos – minősítéssel értékelte a Great Taste Awards szakmai zsűrije a Donum Terrae tökmagolaját.

Tökmagolaj még nem ért el ilyen eredményt a Great Taste Awards történetében.

A Great Taste Awards a világ legmegbízhatóbb és legrangosabb ételkóstoló versenye, ahol 450 tagú szakma zsűri vakkóstolással értékeli a különböző kategóriában nevezett termékeket.

A zsűri tagjai között Michelin-csillagos éttermek tulajdonosai- séfjei, ételkritikusok, szakírók, gasztronómiai szakemberek és olyan áruházláncok beszerzési igazgatói foglalnak helyet, mint a Harrods, a The Whole Foods Market, a Selfridges vagy a Harvey Nichols.

Az eredmény azért is figyelemre méltó, mert ebben az évben 12 366 terméket értékeltek, és ebből mindössze a nevezettek 1%-a (!) kapta meg a kimagasló 3 csillagos minősítést.

A kóstolás vakon történik: nincs brand, nem számít a csomagolás, nem lehet “marketing trükkökkel” befolyásolni a zsűrit, itt minden az ízről szól. Az ítészek csak a termékre vonatkozó alapvető információnak a birtokában kóstolnak: tehát annyit tudnak a kóstolandó tételről, hogy az tökmagolaj, ez esetben pirított tökmagból.

Ennek megfelelően értékelik a termék illatát, állagát, ízét, az íz komplexitását, lecsengését, utóízét, és mindezek harmóniáját.

Egy asztalnál 4-5 fő kóstol, az asztalnál ülők megvitatják a kóstolt terméket és döntenek arról, hogy a “versenyző” érdemes-e csillagra illetve csillagokból hányat ítélnek neki oda.

Három csillagos eredményhez minimum 20 bírának egyet kell értenie abban, hogy az adott termék valóban érdemes elismerésre.

(forrás: donumterrae.hu)