Zsirai Kata nyerte a Gál Tibor Emlékdíjat

2018. 02. 25., 21:07
Egyéb
12710
By

Macsó társadalmunkra jellemző, hogy a jelöltek között mindössze egyetlen nő van. Ezt nem hagyhatjuk szó nélkül.

Januárban írtuk a fenti sorokat, a Gál Tibor Emlékdíj beharangozójában. És láss csodát. Az egyetlené lett a díj. 

Zsirai Kata, a Zsirai Pincészet társtulajdonosa vehette át a 2018. évi Gál Tibor-emlékdíjat a 13. Magyar Borok Bálján megtartott díjátadón, szombaton a Corinthia Budapest Hotelben.

A Gál Tibor Emlékdíjat négy évvel ezelőtt újították meg: 2014-től az Év Bortermelői és a Borászok Borászai által javasolt, a nagyközönség által megválasztott tehetséges, feltörekvő borász kapja meg az elismerést.

A több mint 8000 összegyűlt szavazat alapján az első három helyezett - Dúzsi Tamás Dávid, ifj. Heimann Zoltán és Zsirai Kata - kapott meghívást a Magyar Borok Báljára, ahol a nyertes átvehette a Gál Tibor Emlékdíjat.

Jelölője, Árvay János, a 2003-as Év Bortermelője méltatása szerint "Kata testvérével, Petrával, valamint édesanyjukkal közösen munkálkodik három borvidéken, mivel Tokajban, Villányban és a Nagy-Somlón is művel szőlőt, illetve készít bort. Tragikus hirtelenséggel elhunyt édesapjuk gondolatai alapján dolgozik, tisztességgel és becsülettel".

Kép forrása: Borsmenta

Zsirai Kata tagja a tokaj-hegyaljai Y generációnak és néhány hónapja az ország vezető fiatal borászait tömörítő Junibornak is.

Zsirai Katával a Borsmentán olvashatnak egy jó interjút 2016-ból.