A fizetés miatt váltanának a legtöbben munkahelyet

2022. 03. 16., 20:41
programajánló
1204
By

A munkahelyi elégedettséggel, a munkahelyváltási hajlandósággal és számos karrierépítéssel kapcsolatos kérdés is szerepelt a Műegyetemi Állásbörze szervezői által készített online kutatásban, amelyet zömében 21 és 30 év közötti, főként budapesti fiatalok töltöttek ki.

Orbán Balázs, a Műegyetemi Hallgatói Kft. ügyvezető igazgatója az eredményeket értékelve arról beszélt, hogy a válaszadók 67,1 százaléka állt munkaviszonyban a kitöltés pillanatában: egyharmaduk multinacionális vállalatnál, egyharmaduk kis- és középvállalkozásnál, egyharmaduk pedig más típusú cégnél dolgozik.

„A munkaviszonyban állók szűkített mintáján mértük a jelenlegi munkahellyel való elégedettséget is. Ez alapján elmondható, hogy a kitöltők nagyobb része, 64,5 százalék inkább elégedett a jelenlegi munkahelyével, míg 12,1 százalék inkább elégedetlen. A minta 23,4 százaléka maradt semleges a kérdésben és jelölte a középső értéket” – mutatott rá Orbán Balázs.

A Budapesti Műszaki Egyetem és a Műegyetemi Hallgatói Kft. munkatársai által készített kutatásból kiderül, hogy nagyjából fele-fele arányban gondolkoznak a válaszadók a munkahelyváltáson, 16,4 százalékuk pedig határozottan váltani szeretne.

A legerősebb indok (62,4 százalék) a nem megfelelő fizetés, illetve körülbelül hasonló arányban az, hogy az illető más feladatkörben szeretne dolgozni. Minden harmadik kitöltő érzi úgy, hogy nem becsülik meg a jelenlegi munkahelyén (35,6 százalék).

Vonzó a 4 napos munkahét

Az innovatív elemek megléte is fontos szempont, így érdemes a cégeknek ebbe az irányba elmozdulni a jövőben. Leginkább a 4 napos munkahétnek örülnének a kitöltők, valamint népszerűek a közösségépítő programok is. Közepesnél nagyobb fontosságú a megszokottól eltérő munkahelyi környezet, illetve a munkahelyi menza. A legkevésbé fontosnak a nyitott irodát és a gyermekbarát munkahelyet jelölték meg.

[cikkbanner]

„Hosszú távon is maradnának a munkahelyen, ha elégedettek az állással. Megerősítést nyert, hogy a bérezés kiemelkedő szempont, ugyanis általános egyetértés van, hogy az adott kitöltő szakmájában a hazai bérek jelentősen elmaradnak az EU-s átlagtól” – sorolta az ügyvezető igazgató.

Előnyben a jelenléti állásbörzék

A kérdőívet kitöltők 42,9 százaléka még sohasem vett részt állásbörzén, ugyanakkor a minta 12,2 százaléka már több mint háromszor járt hasonló eseményen.

A válaszadók szerint a legfontosabb az állásbörzék esetén a vállalatokkal való személyes találkozásHáromnegyedük szerint a személyes állásbörze sokkal hatékonyabb az online rendezvénynél.

Magyarország legnagyobb állásmustráját 2022. március 22-én és 23-án immár 51. alkalommal rendezik meg. Az állásbörzén próbálják segíteni a fiatalokat abban, hogy képzettségüknek és elképzeléseiknek megfelelően számukra ideális munkahelyet találjanak.

(Fotó: Műegyetemi Állásbörze)