Belekóstoltunk a Gourmet fesztiválba

2022. 05. 28., 15:03
Programajánló
10866
By Gusto

A Covid sanyarú két éve után végre mélyet szippantottunk a Gourmet fesztivál levegőjéből, aztán belevetettük magunkat a sűrűjébe.

Ott kezdtük, ahol a régi szép időkben, a Kreinbacher birtok saját pezsgőire, illetve az általa forgalmazott champagne-okra repültünk rá.

Ráadásul idén először a Kreinbacher Bistro is kitelepült Langer Gábor séffel az élen. Padlót fogtunk a rántott malacfültől, amit lila káposztával, gyömbérrel, chilivel kínált a séf, ráadásul olyan kis kerámiatálon, amit mindenki haza is vihet. 

Sose találtuk volna ki, mi ez az eszményien krémes, puha valami ropogós panírba csomagolva. De ezek szerint a malacfül is képes kifinomult kulináris élménnyé válni. Az édes-savanyú-enyhén csípős ízek mellett pezsgő nem igazán jöhetett szóba, viszont a birtok 2021-es Traminije pöpec párosításnak bizonyult.

Mindezek előtt természetesen abszolváltuk a pezsgőket is Fütő Bea, a birtok pr-kommunikációs szakértőjének gondoskodása mellett. Bea bebizonyította, nem először, hogy a ugyanazon tétel magnum és 0, 75-ös palackja között micsoda különbség lehetséges, a magnum javára. 

Először a 2018-as Brut Classicot, majd a 2017-es Prestige Brutöt kóstoltuk össze. A magnum palack tartalma mindkét esetben finomabb, frissebb, elegánsabb arcát mutatta. 

Majd következett két nagyágyú Champagne-ból. A magnum palackos Pol Roger Reserve minden idők legnagyobb pezsgőélményeként vonult be nyelvemlékeim közé. Eleganciája, nyári virágokat és fehér húsú gyümölcsöket idéző gazdag íze, buborékjainak elegáns, olvadékony lágysága mindent vitt.

Pedig a java még hátravolt. A Pol Roger 2015-ös Blanc de Blancs Vintage pezsgője a maga hűvös-ásványos karakterével nagyobb kaliber, elismerem, mégsem hagyott bennem olyan mély nyomot, mint a Reserve.

A pezsgőfürdő után a Borkonyhánál horgonyoztunk le, ahol Sárközi Ákos séfet is sikerült lencsevégre kapnunk.

A fél kókuszdióhéjban kínált Thai gulyást semmiképp ne hagyják ki. Vegetáriánusoknak pedig egyenesen kötelező a Nagymama házi nudlija bőséges zöld salátával megszórva.

És ha ezen a nudlis vonalon mennének tovább, ahogy mi is tettük, akkor irány a Natura Hill Zebegény standja, ahol szerencsénkre a mindig mosolygós tulajdonos, Hodik Adrienn mutatta be menüjüket. 

A Mákpesztós, fermentált barackos dödöllét anélkül is a fesztivál egyik legjobb fogásaként aposztrofálnánk, hogy végigkóstolnánk a teljes kínálatot. 

A tönkölybao a zebegényi véreshurkával, házi mustárral és grillezett céklával szintén emlékezetes fogás, de nálunk a dödölle győzött.

Gyomorilag és józanul nagyjából ennyit lehet pár óra alatt befogadni. 

Lecsengésképpen két csodás vörösbort ajánlunk.  

Az egyik nagy élmény a 2017-es Konyári Páva magnum palackból. Cabernet sauvignon egy csipet cabernet franc-nal. Tömény, krémes nagy test, inkább fűszeres, mint gyümölcsös. Szofisztikált nagybor, amit együtt kóstolhattunk készítőjével, Konyári Danival, aki épp fogadóórát tartott a Bortársaság standjánál.

A másik Kiss Gábor legújabb bora, a Carte Blanche sorozat 2020-as Kékfrankosa. A korty könnyed, az illatban jelentkező valamennyi gyümölcs ízben is visszaköszön, tanninja lágy, a szövete puha, a savak finom kontúrjai az ízképnek. Nem illeszkedik sem a magyar, sem az osztrák kékfrankos vonalba. Önálló kategória.

Számunkra most is bebizonyosodott, hogy a Gourmet a hazai gasztroszcéna legintelligensebb, legszakmaibb, legprofibb kulináris és borélményképző eseménye.

Fotók: gusto.hu