Bemutatkoztak a FolkTREND alkotói a Mesterségek Ünnepén

2021. 08. 22., 11:00
programajánló
683
By

A bemutatón ízelítőt kaphatunk azokból az alkotásokból, amelyeket a tavalyi Hungarikum pályázat legeredményesebb tervezői, viseletek és kiegészítők készítői nyújtottak be pályamunkaként – mondta V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa az eseményt megnyitó beszédében.

Kiemelte: gazdag az idei felhozatal. Figyelemreméltó ötletekkel és megoldásokkal, különféle anyagok - bőr, nemez, gyékény, szalma - széles tárházával, különféle hímzésekkel, szőttesekkel találkozhatnak az érdeklődők. Busómaszkok, honfoglaláskori kaftán formák, fekete kerámia és hímestojás-minta is látható a ruhákon, emellett megelevenedik többek között Sárköz, Palotaszeg és Szeged világa.

Emlékeztetett arra, hogy ez a bemutató már az ötödik, amelyet az Agrárminisztérium a Népművészeti Egyesületek Szövetségével szervezett, s a közönség nagy száma szerint van igény, érdeklődés a mai emberekben a népművészetből táplálkozó megújulásra - legyen szó akár kézművességről, gasztronómiáról, építészetről, táncról vagy zenéről - így a viseleti kultúránk megújítására is.

[cikkbanner]

Fontos, hogy kiálljunk a hagyományainkban gyökerező értékek mellett, amelyek meghatároznak, jellemeznek bennünket és megerősítik identitásukat. Emlékeztetnek arra, hogy kik vagyunk és hova tartunk – hangsúlyozta V. Németh Zsolt, hozzátéve: a FolkTREND alkotói azt ragadják meg friss és új szemmel, ami erősít minket magyarokat. Úgy emelik be a folklórt a mába, hogy azt továbbra is magunkénak érezzük, ezzel is segítve nemzetünk megmaradását a következő ezer esztendőben.

Immár 35. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét. Az ország legnagyobb népművészeti fesztiválja augusztus 22-ig várja a látogatókat a budai Várban új helyszínen, a Kapisztrán tértől a Szentháromság térig. A hajdani vásárok hangulatát idéző családi fesztivált az állami ünnepség részeként idén először ingyenesen látogathatják az érdeklődők. Díszvendégek a türk nyelvű országok, a fesztivál kiemelt témái a vadászathoz és a halászathoz kapcsolódó mesterségek.

A Mesterségek Ünnepén mintegy ezer kézműves mesterrel, több száz fellépővel, egész napos színpadi programokkal, mesterségbemutatókkal, népi játszóházakkal, látványműhelyekkel, divatbemutatóval, folkkocsmával és táncházzal várják a közönséget. A Mesterségek Ünnepe helyszínei a budai Várban az Anjou sétány, a Bécsi kapu tér, a Kapisztrán tér és a Szentháromság tér. (AM)

(Fotó: Szerdahelyi Csaba)