Október 31-ig lehet jelentkezni az AIPM Betegszervezeti Akadémiájára

2023. 10. 20., 19:20
programajánló
1675
By

Október 31-ig jelentkezhetnek a hazai betegszervezetek az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) által szervezett Betegszervezeti Akadémiára, ami komplex fejlesztési programot kínál a betegek érdekeit képviselő szervezetek fejlődésére és megerősítésére. Az AIPM célja, hogy a betegszervezetek szakmai munkájának támogatásán keresztül kézzelfogható támaszt nyújtson a betegséggel élőknek.

A hiánypótló feladatokat is ellátó betegszervezetek gyakran küzdenek kapacitási nehézségekkel, hiányt szenvednek szakemberekben, önkéntesekben és anyagi forrásokban is. A Magyarországon működő betegszervezetek ugyanakkor rendkívül fontos szerepet töltenek be a hiteles és pontos betegtájékoztatásban.

Amint az AIPM megbízásából a közelmúltban készített kutatásból kiderült, bár a betegszervezetek alaptevékenysége az edukáció, a válaszadók mintegy 75 százaléka tudományos konferenciákat, szakmai napokat is szervez, kétharmaduk pedig prevenciós tevékenységet is végez. Ugyancsak fontos feladatuknak tekintik a közösségépítést, és minden második szervezet betegjogi kérdésekben is segítséget nyújt tagjainak.

„A betegszervezetek óriási terhet vesznek le az egészségügyi ellátórendszerről, hiszen ez az évi több tízezer munkaóra a számok nyelvén több milliárd forintot jelent – hangsúlyozta dr. Szalóki Katalin, az AIPM igazgatója. – Ennél is fontosabb azonban részvételük a tájékoztatásban és a megelőzésben, hiszen a magyarok egészsége uniós összehasonlításban sajnos rosszabb az átlagosnál. A betegszervezetek nélkülözhetetlen segítséget nyújtanak a betegeknek, ezért az AIPM elkötelezett az aktív együttműködés mellett.”

Az AIPM a partneri együttműködés keretében feladatának tekinti a betegszervezetek kompetenciafejlesztését, a novemberben induló akadémia a közös fejlődés legújabb fóruma lesz. A képzések célja keretrendszer kialakítása, a betegszervezetek stabil, folyamatos működésének elősegítése többek között a szakmai hitelesség, a közösségépítés, valamint a nemzetközi kapcsolatrendszer erősítésén keresztül.

A Betegszervezeti Akadémia gyakorlati segítséget nyújt a vezetőképzésben, jogi, pénzügyi, orvoskommunikációs ismeretekkel készít fel a szervezet professzionális menedzselésére. A résztvevők olyan gyakorlati kérdésekben is tanácsokat kapnak például, mint a költségvetés készítése. A kapcsolat nem ér véget a képzés lezárultával: az akadémia programja az utánkövetést, épülő alumni közösséget és a tervek szerint mentorprogramot is magában foglalja.

Dr. Szalóki Katalin hozzátette: európai összehasonlításban kivételes a hazai betegszervezetek aktivitása az ellátásszervezés és a betegútmenedzsment területén is (66 százalékuk említette a felmérésben), hiszen ez nem tartozik a klasszikus feladataik közé. Rámutatott: érdemes lenne több figyelmet fordítani a betegszervezetek klinikai vizsgálatokban betöltött szerepére is, hiszen jelenleg csak a szervezetek egyharmada vesz részt ilyenben.

Az akadémia első évfolyamán 10, a szakmai zsűri által kiválasztott betegszervezet vehet részt. A képzés november és március között zajlik Budapesten. A kurzus minden jelentkező számára nyitva áll; a betegszervezetek mérettől, taglétszámtól függetlenül jelentkezhetnek; azok is, amelyek még nem rendelkeznek gyakorlati tapasztalatokkal.