RUN-EU: hat európai partneregyetemét látja vendégül a Széchenyi István Egyetem

2022. 04. 06., 19:44
programajánló
834
By

A Regionális Egyetemi Hálózat-Európai Egyetem (Regional University Network-European University – RUN-EU) 2020-ban sikeresen pályázott az Európai Bizottság Európai Egyetemek Kezdeményezésében. A nyertes konzorciumban hét egyetem vesz részt: a győri Széchenyi István Egyetem, a portugál Leiriai, valamint Cavadói–avéi Politechnikum, az ír Shannoni Műszaki Egyetem, a holland NHL Stenden Alkalmazott Tudományok Egyeteme, a finn HAMK Egyetem és az osztrák Vorarlbergi Alkalmazott Tudományok Egyeteme. Ezen szövetség képviselőit április 4. és 8. között a Széchenyi István Egyetem látja vendégül az Exploratory Mission elnevezésű rendezvényen.

Dr. Lukács Eszter nemzetközi rektorhelyettes elmondta: rendkívül nagy örömükre szolgál, hogy több mint hatvan oktató, munkatárs, hallgató érkezett Győrbe, köztük a társegyetemek vezetői is. „Intézményünk arra törekszik, hogy erősítse nemzetközi kapcsolatait. Ezt kiválóan szolgálja a RUN-EU-ban folytatott munka, ami intézményünk mindhárom – oktatási, kutatási és társadalmi-gazdasági – misszióját lefedi. A Széchenyi István Egyetem regionális egyetemként határozza meg önmagát, amely győri, mosonmagyaróvári, zalaegerszegi és budapesti képzési központjaival az északnyugat-magyarországi régió gazdasági fejlődését igyekszik előmozdítani”– fűzte hozzá.

Rui Pedrosa, a RUN-EU elnöke kérdésünkre úgy fogalmazott: „A RUN-EU nagyon fontos szövetség az európai térben, amelynek a Széchenyi István Egyetem is meghatározó tagja. Valójában az olyan európai egyetemek, mint a miénk állnak a felsőoktatási intézmények átalakításának az élén. A RUN-EU-ban részt vevő valamennyi intézmény nagy hangsúlyt fektet régiója átformálására, ami az egyik fontos célkitűzésünk.”

[cikkbanner]

A konzorciumon belül három Tudományos és Innovációs Platformot hoztak létre, melyek célja a regionális piaci és közhasznú szereplők bevonásával közös interregionális kutatások ösztönzése és innovációs projektek megvalósítása három területen (jövőbeni iparágak, oktatás és társadalmi innováció, élelmiszer- és biotechnológia). További cél közös és kettős képzési programok kidolgozása, a kutatási együttműködések erősítése, valamint újabb európai uniós pályázatok megvalósítása.

„Hisszük, hogy a társadalmunk előtt álló hatalmas kihívások a tudásra és a tudományokra épülő hálózatokkal oldhatók meg.  Ez az, amit ebben a szövetségben teszünk: megpróbáljuk átformálni a társadalmat, intézményeinkre összpontosítva” – mondta Rui Pedrosa, hozzátéve, hogy a mostani győri rendezvény fő célja, hogy megteremtsék a közös és a kettős képzések feltételeit. Az egy hét során emellett a munkacsomag-vezetők a konzorcium céljainak teljes spektrumát bemutatják, illetve hallgatói kerekasztalt is tartanak, amelyen a hallgatók figyelmét szeretnék még inkább felhívni a projektre.

A rendezvény megnyitóján részt vett Beke Márton, az Erasmus-programot, valamint a magyar oktatási intézmények nemzetközi kapcsolatait támogató Tempus Közalapítvány Felsőoktatási Igazgatóságának csoportvezetője is. A szakember kifejtette: viszonylag kis országként és európai uniós tagállamként elengedhetetlen a nemzetközi partnerekkel való együttműködés. Hozzátette: ez nemcsak hallgatói mobilitást, hanem kutatási együttműködéseket és közös fejlesztéseket is jelent, amire a RUN-EU működése jó példa.

(Fotó: Májer Csaba József)