A 6 legjobb német pilseni

2020. 09. 02., 14:13
Sörpremier
14120
By

Bár jómagam a cseh pilsenikre esküszöm, egyre gyakrabban csodálkozom rá a német verzió remekeire. Már csak azért is, mert egyre több német sörfőzde terméke jelenik meg a hazai sörszaküzletek polcain.

Az alábbi tételeket a Különleges sörök boltjában, illetve az Újbuda sörszaküzletben szereztem be.

Trumer Pils Premium Classic

A Trumer Pils nyitja a sort, amely kakukktojás is egyben, hiszen nem német, hanem osztrák sörfőzde terméke. A kis, privát, független főzde csak a legmagasabb minőségű alapanyagokkal dolgozik.

Ez a csontszáraz sör olyan műgonddal készült, mint egy drága champagne. Ráadásul végtelenül kifinomult buborékjai és boros aromái is pezsgős asszociációkat keltenek.

Csodás, világos citrusos szín, tartós, hófehér habpaplan. Illatában gabona és szőlőaroma, amely egy idő múlva egyértelműen muskotályos illatot lehel. De ott van mellette a sült kenyérhéj is, fehér virágokkal körbefonva. Egy-egy korty után a somlói borok ásványos világa is felrémlik.

Elképesztő a savak és a lágyság játéka, a selymes bubik és a ropogós struktúra kettőssége. Egy lager sörre ritkán mondanánk, hogy elegáns, de ez bizony az.

Riegele Herren Pils

Illata mámorítóan fűszeres, maláta, fehér virág, körte, gyógynövény, narancshéj. Amúgy három aromakomlóval készült, de az illata így sem tolakodó, nem lépi túl a műfaj határait.

Struktúrája lágy, a széndioxid finom, mint egy artisztikus pezsgőben. Amúgy a német pilsenik többsége pezsgős élményeket asszociál bennem.

Csontszáraz ízében fehérboros aromák, gyümölcs, virág, szárított fűszerek-gyógynövények, lecsengésében a narancshéj finom-elegáns kesernyéje.

A szárazpróba: gyógynövények és méz. A gyűrűnyi habkarika az utolsó kortyig megmarad.

Jever Pilsener

Citrusos szín, fehér, tartós hab. Illatában a napsütötte tarló, gabona, árpa, föld, gyógynövény, toast aromák, bazalt eső után.

Csontszáraz pezsgő ez is. Pezsgősen kifinomult szénsavstruktúra, krémes, gazdag íz. Nagyon komoly anyag.

Hasseröder Premium Pils

Árpamalátás, gabonás, már-már füstös illat, ásványos, sós érzettel. A sós karamelles aroma ízben is megjelenik az erőteljes gabona mellett. Csontszáraz.

Hiányzik belőle a virág, a kedvesség. Száraz, szikár, fegyelmezett, vigyázzban áll. Napsütötte mező, száraz virág, közepesen testes, de jól csúszik.

Eschenbacher Premium Pilsener

Pazar, hófehér habtartósság és citrusos színvilág együttese. Illatában is ott a frissítő citrusos-savanykás illat a sült kenyérrel megfejelve. Pezsgős hatás, élesztős, kenyeres, gabonás íz.

Meglepően lágy szerkezet, finom buborékok. Remek összhang a komló és maláta között. Üdítő.

Arcobrau Premium Pilsener

Világossárga, citrusos szín. Visszafogott illat és íz. Szomjoltó, savanykás komlókeserű, ásványos, halvány citrusaromákkal a lecsengésben.

A leggyengébb láncszem a sorban, de élvezetes szomjoltó. Még így is háromszor karakteresebb, mint például egy Wernesgrüner.