A nőknek több közük van a sörhöz, mint gondolnánk

2023. 03. 07., 20:10
Sörpremier
4721
By Gusto

Bár a sörről leginkább a férfiak jutnak eszünkbe, a nők valójában kezdettől fogva kiemelt szerepet játszanak a folyékony kenyér születésében. 

A Dreher-dinasztia női tagjai például több generáción keresztül fontos szerepet játszottak a családi vállalkozás megmaradásában, majd világhírűvé válásában.

A női dolgozók a második világháború utáni helyreállítási időszaktól kezdve egyre nagyobb arányban vállaltak munkát a sörgyárban, napjainkban pedig már több száz női kolléga felel a valódi sörélmény megteremtéséért. 

Összegyűjtöttünk pár olyan példát, amikor a nők nélkül a magyar söripar egészen másképp alakult volna.

A 19. században még egyáltalán nem volt szokványos a női vezetők jelenléte. Így még nagyobb jelentősége volt annak, hogy az alapító Franz Anton halála után felesége, Catharina Widter Hartl vette át a Dreher Sörgyárak teljes irányítását 1820-ban.

Sört több ezer éve fogyasztunk, de az üveges kiszerelés ehhez képest viszonylag új jelenség. Két nő – Dreher Klára és lánya, Aich Róza – nevéhez is köthető, hogy a sört az 1870-es évektől a ma ismert palackokban vihetjük haza.

Haggenmacher Berta Lujza a hazai gabona-, maláta- és söriparban volt érdekelt. Az 1920-as években jelentős szerepe volt a Dreher bővülésében és világhírűvé válásában. Hozzá is köthető, hogy a cég és a sörmárkák túlélték a 20. század későbbi válságait.

A háború utáni társadalmi változásokkal egyre gyakoribbá vált a nők munkavállalása egész Európában, így volt a sörgyárakban is. 

A nők a legváltozatosabb feladatokból is kivették a részüket – nem volt ritka, hogy ők palackoztak vagy integettek a sörszállító teherautók volánja mögül.