Csodás német pilsenire bukkantunk

2020. 02. 02., 12:05
Sörpremier
4795
By

Nekem a sör alapvetően a jó öreg pilsenit jelenti.

Persze, értékelem a felső erjesztésű, kézműves söröket, (legyen akár IPA, akár APA), mert tényleg akadnak köztük nagy élmények, de egy idő után egyszerűen besokallnak az ízlelőbimbóim, és már nem érzem a különbségeket. Pontosabban mind egyformának tűnik.

Az alsó erjesztésű lager, a pilseni az az ízvilág, amely számomra izgalmasabb, mint a felső erjesztésű aromakavalkád.

Legújabb felfedezésünk a bajor Riegele főzde terméke. A beerbox újbudai boltjának polcain akadtam rá. Törzsvásárló vagyok, itt szoktam beszerezni kedvenc cseh pilsenimet, a Svijanit is.

Most is csupán azért ugrottam be, de hamar kiszúrtam a polcon az újdonságot.

A csehek a bajoroknak, pontosabban a vilshofeni sörfőző famíliából származó Josef Grollnak köszönhetik az aranyszínű pilseni megszületését.

1842. november 11-én, Márton napon csapoltak először Pilsen városában (csehül Plzeň) igazi pilsenit. Az Arany Sashoz, a Fehér Rózsához és a Haneshez („Jancsihoz”) címzett fogadóban gyülekeztek az újfajta sörre kíváncsi pilseni polgárok, és az eredmény nagy megelégedésükre szolgált.

Josef Groll

Az eredeti pilseni fő alapanyagai a lágy pilseni víz, a žateci komló, a pilseni maláta és a sörélesztő. A főzés ideje hagyományosan 12 órán keresztülzajlik, amit 6 hetes, 0-3 C° hőmérsékleten történő érlelés, azaz lagerelés követ.

(Ezért is kapta ez a sörfajta a lager nevet, amely a lagern, azaz raktározni igéből ered.)

Szóval én csakis a cseh pilsenire esküszöm, de néha rácsodálkozom egy-egy jól sikerült német verzióra.

A Riegele Herren Pils örömteli felfedezés. Amúgy a főzde szortimentjének nagy része megtalálható a beerbox polcain. 

Színe jóval világosabb, mint a cseh pilseniké. Illata mámorítóan fűszeres, maláta, fehér virág, körte, gyógynövény, narancshéj. Amúgy három aromakomlóval készült, de az illata így sem tolakodó, nem lépi túl a műfaj határait.

Struktúrája lágy, a széndioxid finom, mint egy artisztikus pezsgőben. Amúgy az egész élmény, ha távolról is, de pezsgős élményeket asszociál.

Csontszáraz ízében fehérboros aromák, gyümölcs, virág, szárított fűszerek-gyógynövények, lecsengésében a narancshéj finom-elegáns kesernyéje.

Mégsem hibrid sör, tehát nem az alsó és felsőerjesztésű házasítása, hanem a német pils egyik legszebb, legemlékezetesebb példánya.

A szárazpróba: gyógynövények és méz. A gyűrűnyi habkarika az utolsó kortyig megmarad.