Ilyen az igazi téli sör

2022. 02. 05., 19:05
Sörpremier
4139

A stout, akárcsak a porter felső erjesztésű, testes, fekete sör. Az O’Hara Irish Stout a műfaj szép példánya. Feketébb a feketénél, keserűbb a keserűnél. Mégis szeretjük. 

Először cappuccino, aztán habos feketekávé. Illata, mint egy gyümölcsös speciality kávéjé: fekete bogyós gyümölcsök, egy kis medvecukor, a háttérben kávé és étcsokoládé. 

Ízben a kávé van elöl, utána a gyümölcsösség, keserűsége fantasztikus, minőségi, dűlőszelektált csokoládékat idéz. 

A nitrgogénkapszulának köszönhetően éppen olyan, mintha egy ír pubban csapolták volna. Krémes, selymes, habos-babos textúra. 

Hagyományos száraz ír stout, elkészítéséhez tudomásunk szerint 5 féle maláta- és búzafajtát használtak, amihez szintén helyi komlót használtak, elég szép mennyiségben. Bár alapvető keserűségét nem is ez határozza meg. 

Hogy Vétek György kollégát idézzem:  „A stoutok keserűségében lényegesen erősebben dominál a pörköltes keserűség a komló adta keserűségnél.” 

A stoutnak létezik néhány altípusa. Ilyen a zabdarából készülő Oatmeal, a tejcukor hozzáadásával tuningolt Sweet Stout, és a szénfekete, magas alkoholtartalmú (8-10%) Imperial Stout, amit annak idején a vári Oroszországba exportáltak. A stout (és a porter is) kimondottan téli sör. Amikor kint mindent fehér hó borít, bent a meleg szobában nincs jobb a fekete sörnél.

Ezért óriási tévedése a hazai kocsmák többségének, amikor a Guinesst (ami egyébként stout) például jéghidegen ajánlják. Igazából minden stoutnak (és porternek) valahol 10 és 15 Celsius fok közé esik az ideális fogyasztási hőmérséklete. Az igényesebb palackok címkéin ezt fel is tüntetik.

Az O’Hara Irish Stoutot a Beer Gourmet Savoya parki üzletében vettük 1199 forintért.

Képek: gusto.hu