Megtaláltuk az idei Gourmet legjobb sörét

2019. 05. 19., 18:56
Sörpremier
6886
By

Az idei Gourmet fesztiválnak a paprika, sercli és sör volt a leitmotívja.

És bár a belgától a hazai kézműves sörökig valóban széles volt a választék, a borok és pezsgők mégis sokkal izgalmasabbnak bizonyultak.

Ám egy igazán izgalmas sört mégis találtunk. A PalKonyha Pilst.

A miskolci ZIP’S Brewhouse egyik nagy ötlete volt, hogy a sörfőzés iránt komolyan érdeklődő, saját recepttel előrukkoló profi séfekkel kooperálva új sörsorozatot főz.

Ez a SéfSör, aminek második tagját Pauli Zoltán, a PalKonyha frontembere alkotta meg.

A vörös ale és a cseh pilseni karakter találkozik ebben az igazán jól sikerült szomjoltóban.

Amarillo és Mosaic komlóval készült. Gyümölcsös illata valahol az IPA és az APA között van félúton. Egzotikus gyümölcsök, fűszerek, fenyőgyanta, de minden éppen csak jelzésszerű, és épp ezért képes valami újat hozni ebben a műfajban.

Ízben a citrusok dominálnak, de a karamell maláta (hogy pontosan melyik, azt nem tudjuk) olyan szépen kerekíti az aromákat, hogy azoknak is nagyon bejön, akik manapság IPA-, APA-rajongók, de azok sem csalódnak, akik elsősorban az alsó erjesztésű cseh pilsenit kedvelik.

Mi is ezek közé tartozunk, és nem volt hiányérzetünk.

A korty üdítő, de tartalmas, a gyümölcsösségtől a szegfüszeges fűszerességig ível, hogy végső lecsengésében a pilseni kesernyék ízspektrumát mutassa fel, megfejelve a felsőerjesztésű sörökre jellemző tobzódó aromavilággal.

Aki eddig nem hitt a hazai kraft sörökben, annak ez most reveláció lehet.