Íme a 19. Gyulai Pálinkafesztivál győztesei

2018. 04. 28., 20:19
Spiritusz
1844
By

A tuzséri Gyümölcspárlat Bt. nyerte el a legjobb kereskedelmi főzde címet a 19. Gyulai Pálinkafesztivál Brillante-2018 elnevezésű párlatversenyén.

A legjobb kereskedelmi pálinka díját is a tuzséri főzde jonatánalma-pálinkája érdemelte ki.

A kereskedelmi főzdék versenyére 22 vállalkozás 209 mintával nevezett.

  • A legeredményesebb bérfőzde címet idén a Szabolcs Aranya Pálinkaház Bt. érdemelte ki,
  • a legeredményesebb bérfőzető a gyulai Cseke János,
  • a legeredményesebb magánfőző pedig a kaposvári Kaszás Hajnalka lett.

Ők ketten készítették a legjobb magánfőzött és bérfőzetett párlatot is, előbbi Kaszás Hajnalka feketeberkenye-párlata, utóbbi Cseke János beszterceiszilva-párlata lett.

A bérfőzetők és magánfőzők versenyére túlszárnyalta a nevezések száma a tavalyit: összesen 641 minta érkezett Magyarország szinte minden részéről, sőt Szerbiából, Romániából és Izraelből is. Volt, aki egy mintával regisztrált, de olyan is akadt, aki több mint húszfajta párlatot küldött a megméretésre - közölték a szervezők.

Az egyre magasabb minőségű pálinka- és párlatkészítést jelzi, hogy száznál is több aranyérmet ítélt meg a zsűri - tették hozzá.

A díjkiosztón átadták a Békés Megyei Önkormányzat által először 2015-ben meghirdetett Békés megye pálinkája díjat is.

Idén négy kereskedelmi főzde nevezett, a győztes a Gyulai Pálinka Manufaktúra Báró Harruckern vadcseresznye-pálinkája lett. A megyei önkormányzat vállalja, hogy egy éven keresztül kétfajta kiszerelésben, kizárólag a bajnok főzdétől, kizárólag ezt a terméket vásárolja meg ajándékozási célra.

A 24 tagú szakmai zsűri vakkóstoláson a párlatok ízét, illatát, textúráját, az összbenyomást és azt pontozta, hogy érezhető-e a mintán az alapanyagként használt gyümölcs karaktere.

(forrás: MTI)