Sose hittem volna, hogy ilyen finom is lehet az Unicum
Sose szerettem az Unicumot, de a Barista úgy eltalált, mint Tell Vilmos fia fején az almát.
Nem kérdés, az Unicum és a kávé találkozása a sors nagy könyvében meg volt írva, csak azt bánom, hogy ilyen sokáig kellett rá várni.
A magam részéről azt se bánnám, ha az Unicum eleve kávés gyógylikőrként lép a szeszes italok porondjára. De ahogy Coelho mondja, jobb később, mint soha.
A cég hivatalos marketing szövege sem győzi hangsúlyozni: az Unicum Barista innovációs mérföldkőnek számít a cég életében.
És tényleg. Az Unicum jellegzetes gyógynövényes karaktere szelíden a háttérben dorombol. A kávé játssza a főszerepet. Az illatot dominálja, az ízt moderálja.
Ami igazán meglepő benne, az a kávé kifinomult, szofisztikált minősége. Állítólag 30 kávékeveréket teszteltek Tóth Sándor többszörös bajnok barista segítségével, amit az első 5 cent után komolyan el is hiszek.
„Nagyon hosszú közös gondolkodás vezetett az Unicum Barista megalkotásáig, míg végül megtaláltuk azt a kávékeveréket, ami a legjobban kiegészíti az Unicum jellegzetes ízét. Egy Bányai László Costa Rica-i ültetvényéről származó, úgynevezett honey eljárással feldolgozott Caturra catuai variánst is felhasználunk, amelyhez a kávébabokat a rajtuk lévő mézes réteggel együtt szárítottuk” – mondja a barista.
Ami a legmeggyőzőbb benne, az a kávé kifinomult aromája. Mintha a legjobb speciality kávézó teraszán szürcsölném a legfinomabb olasz pörkölésű espressót.
A textúrája lágy, íze egy fokkal lehetne keserűbb, még espressósabb, de nem panaszkodom, mert utóízében, lecsengésében végül a legfinomabb kávés kesernye győz.
Végre 0, 5 literes kiszerelésben is kapható, már-már emberi áron (3899 Ft). Ennyit egyébként tényleg megér.
Fotók: gusto.hu