A BORtavasz 17 pillanata
A Bortársaság 2010 óta minden tavasszal kinyitja gasztronómiai partnerei előtt Kőérberki úti raktárát, ahol a borászok személyesen mutatják be jól ismert tételeiket és újdonságaikat.
A BORtavasz vagány rendezvény, ha tehetem, nem hagyom ki.
A merítés óriási, töredékét se tudtam megkóstolni. El sem merem mondani, ki mindenkinek ígértem, hogy megyek, megyek, aztán nem lett belőle semmi. (Sorry, de tényleg!)
Mindössze harminc-negyven tételt sikerült 3-4 óra alatt abszolválnom (azt hiszem, öregszem), ezek közül a legemlékezetesebbeket osztom meg Stirlitz szellemében az olvasókkal. A 17 legszebb pillanatot.
Vagyis ha egy borhűtőt kellene megtöltenem a számomra legkedvesebb tételekkel a Bortársaság szortimentjéből, most ezekkel pakolnám tele.
Mert "Stirlitz tudta".
Később újrakóstolom egy részüket és részletesebben is beszámolok róluk.
Most csak slágvortokban, a jegyzetfüzetemből:
1. Bakonyi Péter Cabernet Franc Siklós 2017
Évről évre nagy kedvencem. Ízgazdagságát, könnyed-tömör eleganciáját, hihetetlen tisztaságát nem győzöm értékelni.
2. Bott Frigyes Furmint 2017
Egyáltalán nem vagyok furmintrajongó, de Bott Frigyestől ezt is szeretem. Illat, íz, sav, ásvány, virág, gyümölcs poétikus összhangja.
3. Homonna Attila Furmint-Hárslevelű 2017
Letisztult, könnyű, de tartalmas. Alapbor, annak viszont egy kicsit drága.
4. Homonna Határi Furmint 2017
Már most finom egyensúly. Csupa ásvány, olvadékony, nemes savak.
5. Homonna Kékfrankos 2017
Illata frissen facsart meggylé, sőt a négyzetre emelt meggy maga. Itt megénekeltem.
6. Heimann Franciscus 2016
50% cabernet franc, 50% sagrantino. Nagyvonalú és elegáns szerkezet. A fűszereket gazdagon méri. Még picit érdes a tannin, de már simul. Kulturált, nemes savak. Az ilyen borok tesznek bennünket európaivá.
7. Györgykovács Sárgamuskotály-Tramini 2016
8. Györgykovács Olaszrizling 2016
9. Györgykovács Furmint 2016
Ha csak egy magyar borászt választhatok, akkor az Györgykovács Imre. Kóstoljatok és lássatok! Itt már mindent elmondtam róla. Ehhez sem hozzátenni, sem belőle elvenni nem tudok. A legstabilabb élmény egész eddigi boros életemben.
10. Kaláka (Alkonyi László) Tökösmál 2018
11. Kaláka (Alkonyi László) Sipos 2018
Tokaj számomra egyre nagyobb káosz. Egyre kevésbé értem. Alkonyi borai a tisztánlátás pillanataival ajándékoznak meg. Mintha egy üveglépcsőn lépkednék fölfelé.
12. Kiss Gábor 364 Rouge 2018
A legmegbízhatóbb, legjobb ár-érték arányú magyar alap vörösbor évről évre. Most se csalódtam.
13. Kreinbacher Rosé Brut
Nagy ígéret. Még nincs kész, csak erre a kóstolóra degorzsálták. Én már nem nyúlnék hozzá. Így tökéletes.
14. Deutz Brut Classic Champagne
Nem szeretem az ageresszíven élesztős pezsgőket. Ebben csak virág és gyümölcs, ásvány és egészen finom krémes textúra van. Az én pezsgőm. A somlói Kreinbacher pincészet nemcsak saját pezsgőivel dob nagyot a magyar borpiacon, hanem azzal is, hogy Champagne legjobbjait hozza ide. És erre most rá is erősített.
15. Légli Landord 2017
Idejét sem tudom, mikor kóstoltam ezt a nagy klasszikust utoljára. Most nagyon meggyőző: finom parfüm, ásvány!, gazdagság.
16. Losonci Bálint Kékfrankos 2016
A Mátra az egyik legnagyobb ígéret. És Bálint (Karner Gábor mellett) elsők között váltotta valóra az ígéretet valamennyi borában. A magyar pinot noirok sosem fognak meggyőzni. De egy ilyen kékfrankos a burgundi pinók nagyságát idézi.
17. Luka Enikő Steiner Cuvée 2015 Magnum
A csillámpalás Steinerről kékfrankos és cabernet sauvignon. Spontán erjedt, egy évig hordóban gömbölyödött.
Lágy, ízgazdag, sűrű, erre felkapom a fejem. De az is lehet, hogy a Madárlátta még jobban megfogott.
Hamarosan újrakóstolom és akkor eldöntöm.