Sörpremier

Házi recept alapján készült a legjobb magyar nagyüzemi téli sör

Szerző: Rozsomák
2019/11/01   |   14:37

Mindig nagy érdeklődéssel várjuk a Heineken Hungária Soproni Óvatos Duhaj sorozatának újabb darabját.

A napokban került a polcokra az ötödik családtag, a Porter. Azonnal lecsaptunk rá.

A Porter különlegessége, hogy házi recept alapján készült. A Heineken tavaly nyáron írt ki pályázatot az Óvatos Duhaj termékcsalád következő darabjára, amit Stubna Ágoston, az I. Soproni Sörverseny győztesének receptje nyert.

Szívesen megkóstolnánk az eredeti alapján készült portert, kíváncsiak lennénk a különbségre.

Nem mintha különösebb panaszra lenne okunk. Az Óvatos Porter ugyanis szerintünk a sorozat legegyedibb, legjobban sikerült darabja.

Feketébe hajló szín nem túl tartós bézs habbal. Illatának és ízének közös nevezője a kávé, étcsokoládé, pörkölt maláta, aszalt szilva (csipetnyi fahéjjal), itt-ott felvillanó finom vaníliás árnyalattal.

Az íz tartalmas, kellemesen, a szó legjobb értelmében üdítően-szomjoltóan savanykás. Utóíze a műfajhoz képest keserűbb, de az étcsokis-espresszós lecsengés nekünk nagyon tetszik.

Lehetne egy kicsit testesebb-krémesebb, ezzel együtt szénsavban szegényebb. Igen, az egyetlen komolyabb kritikánk ezzel a tétellel szemben a műfajidegen szénsav túlzott jelenléte.

A porter, ez a fantasztikus, felső erjesztésű, ale típusú tradicionális angol sör ugyanis igazi téli ital, inkább fűt, mint hűt. Ezért eredeti formájában nem igazán dominál benne a szénsav.

Ettől függetlenül kijelenthetjük,  a Soproni Óvatos Duhaj, bár lehetne kevésbé óvatos, mégis a legjobb magyar nagyüzemi téli sör. 

Pláne, hogy mindössze 289 forintért vesztegetik, miközben egy kisüzemi porter minimum 800 forintba kerül.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Melyik az igazi APÁ-nk?

Meglepett az új Soproni: itt egy jó IPAri

Legolvasottabb
Bécs fizet a polgárainak, hogy étterembe menjenek
Náluk így néz ki a gasztronómia támogatása.... Tovább »
Ezt a bort vinném magammal a lakatlan szigetre
Megemelem kalapomat a spanyol címkekultúra előtt.... Tovább »
Tökmagolajat a mákos tiramisura!
Íme a desszertek világbajnoka.... Tovább »
Legolvasottabb
Bécs fizet a polgárainak, hogy étterembe menjenek
Náluk így néz ki a gasztronómia támogatása.... Tovább »
Ezt a bort vinném magammal a lakatlan szigetre
Megemelem kalapomat a spanyol címkekultúra előtt.... Tovább »
Tökmagolajat a mákos tiramisura!
Íme a desszertek világbajnoka.... Tovább »
Olvasósarok