Nébih: ötmilliós bírság a ginteszt után

2024. 07. 02., 10:35
Gasztrohírek
2389
By Gusto

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a Szupermenta program terméktesztjén ezúttal gineket elemeztek. Az összehasonlító vizsgálatba 27 gin került be, melyek a hatósági, laboratóriumi és kedveltségi vizsgálaton is részt vettek. Az élelmiszerminőségi jellemzők vagy a címkéken szereplő jelölések három termék esetében nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak, ezért hatósági eljárás indult az érintett gyártókkal szemben.

Az egyre népszerűbb gin igen kedvelt alkohol, melyet többnyire kevert italként és koktélként fogyasztanak. A többféle megnevezéssel és ízesítéssel elérhető gin termékkör a Szupermenta tesztek közül sem maradhatott ki. A Nébih szakemberei a nagyobb kereskedelmi láncok választéka alapján összesen 27 terméket hasonlítottak össze: 18 gin és 9 London gin megnevezésű italt, melyek közül 20 külföldi, 7 pedig magyar előállítású volt.A szakértők a termékek alkohol-, metanol- és cukortartalmát ellenőrizték. A tesztben szereplő ginek alkoholtartalma – címkéjük szerint – 37,5 és 46 térfogatszázalék közötti volt. A laboratóriumi vizsgálatok alapján egy termék nem érte el a termékkategóriára előírt minimális 37,5 térfogatszázalékot.

A ginek esetében fontos a metanoltartalom (metil-alkohol, faszesz) ellenőrzése is, ugyanis ennek mennyisége utal a gin előállításához használt mezőgazdasági etil-alkohol finomságára. A mérések szerint egy gin metanoltartalma meghaladta a rendeletben meghatározott határértéket. A termék borpárlatot tartalmazott a kiszerelés és a gyártmánylap szerint is, azonban a ginek esetében ez az összetevő nem engedélyezett. Az érintett termékek gyártójával szemben hatósági eljárást indítottak az ellenőrök, és megtiltották a problémás ginek forgalmazását.  

A hatósági felügyelők a ginek jelölésvizsgálatát is elvégezték. Ellenőrizték, hogy a kötelező elemek – mint például a megnevezés, a nettó mennyiség, a tényleges alkoholtartalom vagy a tételazonosító – helyesen szerepelnek-e a címkéken, valamint az egyéb jelölési elemek megfelelnek-e a vonatkozó kritériumoknak. Az egyik magyar előállítású címkéjén nem tüntették fel a származási országot, ugyanakkor a termék megnevezése, a megjelenített grafikai elemek, valamint a használt színek egyaránt arra engedtek következtetni, hogy külföldön készítették az italt. Egy másik címkén – melynek az alkoholtartalmával is gond volt – a „finest destilled” kifejezés szerepelt. Ez arra utal, hogy különleges eljárással jött létre az ital, azonban a gyártmánylap ezt nem igazolta, továbbá a termék a desztillált ginekre vonatkozó előírásnak sem felelt meg.

Az élelmiszerminőségi hibák, valamint a megtévesztő jelölés miatt az érintett gyártókkal szemben hatósági eljárást indítottak a felügyelők, továbbá megtiltották a kifogásolt termékek forgalmazását. A bírságok kiszabása folyamatban van, melyek együttes értéke megközelítőleg 5 millió forint lesz.

Tudta?

A desztillálás, vagyis az alap gin elkészítése után ízesített gin készíthető, ha újabb íz- vagy aromakomponenseket adnak az italhoz - például gyümölcsöket, fűszereket vagy egyéb aromákat. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy az alap gin gazdag ízvilágát kiegészítsék, vagy jobban hangsúlyozzák más ízekkel.

Gin: olyan borókaízesítésű szeszes ital, amelyet úgy állítanak elő, hogy érzékszervileg megfelelő mezőgazdasági eredetű etil-alkoholt ízesítenek borókabogyóval és más fűszerekkel. A minimális alkoholtartalom a ginek esetében 37,5 térfogatszázalék. Előállításkor kizárólag a hatályos jogszabályban meghatározott természetes és/vagy természetazonos aromaanyagok és/vagy aromakészítmények használhatóak fel úgy, hogy az ízében a boróka íze domináljon.

London gin: a desztillált gin egyik fajtája. Kizárólag mezőgazdasági eredetű etil-alkoholból nyerik ki, amelynek maximális metanoltartalma nem haladja meg az 5 g/hektolitert abszolút alkoholra vonatkoztatva. Az ízét az etil-alkohollal macerált természetes növények újradesztillálásával nyerik el. Az így keletkezett desztillátum legalább 70 térfogatszázalékos alkoholtartalommal rendelkezik. A végtermék nem tartalmazhat hozzáadott édesítőt, valamint színezőanyagokat sem, cukortartalma literenként maximum 0,1 grammnyi lehet.

Irány a labor!

A ginek hatósági és laboratóriumi ellenőrzése mellett ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat. A termékek értékelése most is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, azaz nem tudták, mely sorszám, melyik márkát takarja. A gineket tisztán, tonik hozzáadása nélkül bírálták a kóstolók.

A résztvevők 4 fő értékelési szempont alapján bírálhatták:

1.    A tisztaságot tekintve tökéletesen tiszta, tükrös megjelenésű, opálos vagy poros tulajdonságok nem jellemezhetik.
2.    Színe jellegének, valamint a gyakorlatnak megfelelő színárnyalatú és színintenzitású. Színtelen termékek esetén tökéletesen színtelen a gin. A színárnyalat a termék jellegétől nem térhet el.
3.    Illatát hibátlan, megfelelően érlelt, harmonikus illatvilág jellemzi. Idegen szagtól mentes, továbbá alapanyag vagy feldolgozási hiba nem észlelhető.
4.    Íze hibátlan, jellegének megfelelő, harmonikus ízjegyek jellemzik. Idegen íztől mentesnek kell lennie, nem észlelhető alapanyag vagy feldolgozási hiba.

A kedveltségi vizsgálat eredményei

A gin megnevezésű termékek rangsorát tekintve a dobogó legfelső fokára a „Larios 12 Premium Gin Mediterránea” került, második helyen a „Zimek Mediterrán Gin” végzett, míg harmadikként a „Steam-Brew Original Dry Gin” zárt a Szupermenta rangsorában.A London gineket illetően első helyezett lett a „Tanqueray London Dry Gin„, a második helyen a „Beefeater London Dry Gin” végzett, míg a harmadik helyet a „London Hill London Dry Gin” érdemelte ki.

Forrás: Nébih Szupermenta