Novák Dávid lett a legjobb fiatal sommelier
A Virtu Restaurant sommelier-je, Novák Dávid nyerte a „Legjobb fiatal sommelier” címet a Magyar Sommelier Club és a Magyar Sommelier Szövetség közösen meghirdetett szakmai bajnokságán.
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokságon idén először részesült külön díjazásban a „Best Young Sommelier” kategóriája, ahol a verseny napján 30. életévüket nem betöltött versenyzők közül került ki a győztes. A két napon át tartó megmérettetésén az ország legjobbjai küzdöttek egymással.
A jó sommelier titka, hogy pontosan tudja, hogyan lehet egy étkezést egy jó borral és egy hitelesen előadott történettel kulináris élménnyé varázsolni.
A hitelesség és a szórakoztatás legalább olyan fontos, mint ami a tányéron vagy a pohárban van. Így válik egy jó sommelier olyan hozzáadott értékké, amiért az emberek törzsvendéggé válnak egy étteremben.
Egy felkészült szakember hamar megismeri a vendég ízlését, és pillanatok alatt képes a legmegfelelőbb bort – vagy akár vizet, esetleg koktélt – ajánlani számára. Novák Dávid nemcsak a borok kiváló ismerője, hanem a vendégek ízlésének értője is, így minden alkalommal személyre szabott ajánlásokkal teszi különlegessé a VIRTU élményt.
A verseny egy elméleti teszttel indult, ahol a versenyzők arról adhattak számot, hogy milyen átfogó tudással rendelkeznek szakmájukról.
A vörös és fehérbor elemzése után pedig következhetett az étel-bor párosítások ajánlása, melynek komoly kitételei voltak.
„Én mindig nagyon élvezem a kóstolást, a dolgok gyakorlati részét, számomra az elmélet jelentette a nagyobb kihívást a verseny során, hiszen hatalmas háttértudásról kellett rövid idő alatt számot adni. Bár a feladatok kizökkentettek a komfortzónámból, de nagyon boldog vagyok, hogy ilyen szép eredményt sikerült elérnem. Fantasztikus versenyzőkkel voltam együtt, megtiszteltetésnek élem meg, hogy egy versenyen indulhattam velük.”