Étel és irodalom

A magyar konyha dicsérete

A magyar konyha dicsérete

2024. 05. 28., 08:00
Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.
A trendek nem kopnak el, csak beépülnek valami újba

A trendek nem kopnak el, csak beépülnek valami újba

2024. 05. 23., 14:45
Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.
A sütemény száz éve

A sütemény száz éve

By Gusto
2024. 05. 05., 10:35
Az édes ízek iránti vágy kiölhetetlen – velük van és velünk is marad. A magyar gasztronómiában évszázadok óta jelen vannak a desszertek, de ahogy a világban mindenütt, a klasszikus sütemények itt is az 1800-as években jelentek meg, hogy a huszadik századra elnyerjék el azt a formát, amit jelenleg is ismerünk és keresünk.
Hogy került a rántott hús a magyar konyhába?

Hogy került a rántott hús a magyar konyhába?

2024. 05. 03., 07:15
Az otthon számos illatának egyike a vasárnapi rántott húsé. Annyira hozzá van csomózva a gasztronómiánkhoz, hogy lehetetlen érzelmek nélkül közelíteni hozzá.
A régi szakácskönyvekhez bátran nyúlhatunk

A régi szakácskönyvekhez bátran nyúlhatunk

2024. 04. 12., 14:00
Mindenkinek van valami függősége, legtöbbször több is. Velünk sincs másképp, és talán nem is annyira bűnös addikció, hogy végzetesen vonzódunk a régi szakácskönyvekhez.
Menettérti jegy oda, ahol jó enni

Menettérti jegy oda, ahol jó enni

2024. 03. 12., 11:56
Mimi Thorisson olasz és francia témájú kötete nem sima receptgyűjtemény, hanem menettérti jegy egy olyan ideális világba, amiről mindannyian szívesen ábrándozunk.
Tejforraló, avagy a fenntarthatóság margójára

Tejforraló, avagy a fenntarthatóság margójára

2022. 10. 20., 17:00
Kortárs versek kortárs borokat keresnek

Kortárs versek kortárs borokat keresnek

By Gusto
2022. 03. 29., 18:27
Az @1bor1vers keresi azokat az észak-balatoni pincészeteket, akiknek egy-egy kiemelt tétele szívesen „viselne” kortárs verset.
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy aszúszem

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy aszúszem

By Gusto
2021. 10. 26., 21:00
A sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetem és a TokajKalauz különleges meseíró-pályázatot hirdet a szüreti időszakra. Két korosztályból várják a meséket: általános iskolás és középiskolás tanulók is pályázhatnak saját, magyar nyelvű történetekkel, egyedül a téma kötött: az aszúszem születése.
Hamvas Béla miatt lettem alkoholista

Hamvas Béla miatt lettem alkoholista

2021. 07. 01., 14:07
Kortárs gasztroirodalmi antológia.
Nők is járhattak Európa legrégebbi kávéházába

Nők is járhattak Európa legrégebbi kávéházába

By Gusto
2020. 12. 15., 13:49
Casanova a kedvenc vadászterületének nevezte.
Kulináris evangélium és lírai gasztropornó

Kulináris evangélium és lírai gasztropornó

2020. 09. 09., 09:44
Lehet-e a hús gyönyöreiről másképp, mint erotomán extázisban beszélni?
Szárnyasoltár

Szárnyasoltár

2020. 05. 11., 15:25
Gasztronovella.
Pár fogás Esterházy Péter hedonista portréjához

Pár fogás Esterházy Péter hedonista portréjához

2020. 04. 14., 07:44
Négy éve hagyott itt bennünket.
Amikor a pacal és a bor találkozik

Amikor a pacal és a bor találkozik

2019. 10. 14., 21:13
Október 31-én a Jardinette-ben.
A kajapornó nem vész el, csak átalakul

A kajapornó nem vész el, csak átalakul

2018. 01. 14., 10:08
Miért akarjuk kényszeresen megörökíteni a tányérunk tartalmát?
A bor istene felköltözött egy budapesti tűzfalra

A bor istene felköltözött egy budapesti tűzfalra

By Gusto
2017. 09. 26., 13:17
A gasztronómia, a bor és a mámor hívószavai ihlették.
Álmodik a gyomor

Álmodik a gyomor

2017. 09. 23., 12:25
Sok téves képzet él Krúdyval kapcsolatban.
A disznó nem alkuszik

A disznó nem alkuszik

2017. 09. 17., 13:08
Bán Zoltán András: én életemben egyszer sem láttam Petrit enni, pedig olykor megfordultam a társaságában.
Vabi-szabi: a tökéletlenség bölcsessége és szépsége

Vabi-szabi: a tökéletlenség bölcsessége és szépsége

By Gusto
2017. 09. 04., 10:16
Kiszakít a komfortzónánkból.
Kávé és limonádé is van a legrégebbi magyar étlapon

Kávé és limonádé is van a legrégebbi magyar étlapon

By Gusto
2017. 03. 26., 11:24
Pillanatfelvétel a hazai gasztrokultúra múltjából.