Második lett a magyar csapat a Bocuse d'Or európai döntőjében
Véget ért a világ legfontosabb és legizgalmasabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or európai döntője Budapesten. A két napos versengés után íme a 2022-es Bocuse d’Or Europe dobogósai.
Magyarországot Dalnoki Bence képviselte csapatának tagjaival: Nyikos Patrikkal (commis, azaz segéd), Széll Tamással, a 2016-os kontinensdöntő győztesével (coach) és Szulló Szabinával (elnök).
Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke hangsúlyozta: a Bocuse d'Or Europe történetében először Budapest rendezhetett másodszor is döntőt, ami hatalmas elismerés.
Íme az eredmények:
1. Dánia
2. Magyarország
3. Norvégia
Ők már biztosan mennek a világdöntőre.
A legjobb commis díja: Thilda Mårtensson (Svédország)
Legjobb vegetáriánus tányér: Egyesült Királyság
A legjobb húsos tál: Svédország
Az idei tányértéma alapja három kézműves módon termesztett burgonyafajta, a Coronada, az Anuschka és a Madison volt.
A hústál témája pedig a magyar konyha egy másik jellegzetes alapanyaga, az őzhús, konkrétan az őzgerinc és az őzcomb.
Ezt a fogást háromféle körettel kellett tálalni, az egyiknek tartalmaznia kellett tejfölt és túrót is.
Így nézett ki a „Magyar Tavasz” névre keresztelt tányértéma.
Amit a képen látunk: Anuschka burgonya és tavaszi zöldek „tiltott” hozzávalókkal, szarvasgomba & kaviár. Konfitált burgonya, sült póréhagymával, szárított csiperke “szarvasgomba” & ropogós burgonyavirág.
Kísérő köretek: Zsenge karalábé és mogyoró majonéz & roppanós brokkoli szár. Savanyított gyöngyhagyma, medvehagyma & petrezselyem olaj. Lágy sajt tartlet marinált uborkával, zöldborsó & zöldalma. Zöldspárga szárított misoval, ropogós zsemlemorzsa & tavaszi fűszernövények
Mártás: Burgonya mártás füstölt sajttal & csiperke „Kaviár”
Így nézett ki a hústál: Őz „Budapest”.
Őzcomb & kacsamáj „mozaik” gombákkal, boróka & tempura gyöngyök. Őzgerinc & bélszín kacsazsírral és magyar fűszerekkel glazúrozva.
Kísérő köretek: Zsenge cékla & zöldalma, hagyma dzsemmel, édeskömény & tokaji borecet. Anuschka burgonya, karalábé, tárkony & tavaszi zöldfűszerek
Ragu: Túrós „derelye" erdei gombákkal, zamatos turbolyával és vadpetrezselyemmel, zöldspárga & tejföl
Szósz: Őz pecsenyelé citromos kakukkfűvel, Sarawak bors & fűszeres kacsazsír
Képek forrása: Magyar Bocuse d'Or Akadémia