Szúnyogtámadás: nem mindegy, mit eszünk vacsorára

2024. 07. 01., 11:31
Gasztrohírek
2439
By Gusto

A szúnyogok minden nyáresti bulit képesek elrontani – kiderült, hogy nem csak vegyszerekkel tehetünk ellenünk. Az sem mindegy, mit eszünk!

Dr. Eva Bruckner, Floridai Egyetem Élelmiszer- és Mezőgazdaságtudományi Intézetének adjunktusa a Food and Wine szaklapnak elmondta, hogy a szúnyogokat nem csak az általunk kilélegzett szén-dioxid, de a testhőmérsékletünk, valamint a bőrünkön és izzadtságunkban lévő vegyi anyagok is vonzzák. A szakértő szerint a szúnyogok látása gyenge, cserébe a szaglásuk és a hőérzékelésük rendkívüli.

Érdekesség: a szúnyogok hímjei teljesen ártalmatlan, növényi nedvekkel táplálkozó rovarok. A nőstények életük jelentős részében ugyanúgy növényi nedveket szívogatnak, de a legtöbb fajuknál a sikeres peterakáshoz legalább életükben egyszer madarak vagy emlősök vérét is kell szívniuk, mert ez látja el a petéket fontos tápanyagokkal – a vérszívás nélkül a lerakott peték életképtelenek lesznek.

Bármi, ami édes, vonzza a szúnyogokat, mert ez azt sugallja, hogy nektár van a közelben. A magasabb húgysav-, tejsav- és ammóniakoncentráció az izzadtságban szintén csalogató számukra. A kutatások azt is kimutatták, hogy a szúnyogok jobban vonzódnak az 0-ás típusú vércsoporthoz.

Mit ne fogyasszunk?

Büdös sajtok

A kis vérszívóinkat Dr. Bruckner szerint vonzzák a bőrünkön lévő baktériumok által termelt karbonsavak. Ezek közé tartozik a vajsav is, amely egy olyan vegyület, ami a népszerű büdös sajtokban is jelen van. Szóval, ha ilyen kerül a kerti partin az asztalra, ne számítsunk sok jóra.

Desszertek

Ha az ételnek édes, virágos illata van, végünk: ha átfedés van a nektártermelő növények illatanyagai és az étel aromái között, a szúnyog vonzódni kezd a tányérhoz, és a mellette ülő emberekhez is.

Banán

Több ezer féle szúnyogfaj létezik, de néhány esetében tudományosan is bizonyított, hogy kedvelik a banánt és a szőlőt.

Sör

A sörrel is találtak kapcsolatot a kutatók, aminek oka nem teljesen tisztázott, de az alkoholos ital feltehetőleg megváltoztatja valamelyik kémiai anyag kibocsátását a leheletben vagy a bőrön.

Mit ehetünk?

Bizonyos alapanyagok, azok illata taszítja a szúnyogokat. Ha vízparti grillezést tervez, ilyenekből érdemes a menübe tervezni párat – ha csak egy csípést is megúszunk, már kevesebbet kell vakarózni az éjszaka.

Bazsalikom, zsálya és rozmaring

Az eukaliptol aromás vegyület, amely megtalálható a bazsalikomban, a zsályában, a rozmaringban és a kardamomban is – ha ezek részei az étrendünknek és a vacsinak, nem leszünk annyira népszerűek a vérszívók körében.

Fokhagyma és hagyma

Ami jó a vámpírok ellen, az talán a szúnyogokra is hat? A fokhagymát és hagymát tartalmazó fogások tartalmazzák az allicin nevű vegyületet – a kutatások már korábban összefüggést találtak az allicin és a szúnyog terjesztette malária kockázata között.

Grapefruit

A grepi aromájának fontos alkotóeleme a nootkaton, ami kémiailag a szeszkviterpenoidok és a ketonok közé tartozik. A szúnyogok ellen is hatásos, de a Lyme-kórt terjesztő közönséges kullancs elleni riasztókban is használják.

Kép: Pixabay.com