Ezernyi jó születhet belőle

2022. 05. 14., 11:44
Programajánló
10374
By Gusto

Május 16-án ismét ismét Nemzetközi Ezerjó Nap! 

Tavasz a palackban! – ezt egy belga borkereskedő mondta az ezerjó fajtáról, nem csoda, ha a május immár másodszor is az ezerjóról szól. 

Idén, a Nemzetközi Ezerjó Nap idejére kiderült, hogy az ezerjó szőlőfajta sokszínűbb, mint gondoltuk, hiszen készülhet belőle az eddig is ismert friss, száraz, üde borok mellett gyöngyözőbor, pezsgő, hordós érlelésű bor, sőt késői szüretelésű félszáraz és édesbor is. 

Valóban ezernyi jó születhet belőle – ahogy Chris Boiling brit borszakíró mondta a szőlőfajtáról. Az ezerjót készítő borászok ismét számtalan programmal, ajánlattal és különleges kóstolókkal várják a fajta szerelmeseit és azokat is, akik még csak ismerkednek az ezerjóval.

A szervezők megkértek néhány külföldi szakembert, hogy mondják el egy-két mondatban, milyennek látják az ezerjót. „Az egyik legizgalmasabb magyar szőlőfajta”, „Megérdemli, hogy megismerje a világ” – ilyen és ezekhez hasonló vélemények igazolják vissza a borászok ezerjó fajtába vetett hitét és szenvedélyét. A szervezők szeretnének minél több gondolatot összegyűjteni, ezért csak bátran, ragadjon poharat mindenki és írja meg véleményét az ezerjóról! Ha egy fotót és nevet is küldenek a kedves ezerjó-fogyasztók, akkor felkerülnek az Ezerjó Nap hivatalos honlapjára, az Ezerjó gondolatok közé – így talán a 3. Ezerjó Napra összegyűlik az ezer...

Itt találhatók az eddigi Ezerjó Gondolatok.

Hogyan kezdődött?

Tavaly Csetvei Krisztina móri borász ötlete nyomán néhány lelkes móri, egy ászári és egy kunsági borászat segítségével megtörtént az első magyar közösségi finanszírozású bormarketing kampány – állami támogatás nélkül, csak a borászok által „összedobott pénzből” született egy kétnyelvű weboldal, egy magyar nyelvű Facebook-oldal, egy angol-nyelvű Instagram-oldal, számos izgalmas recept ismert séfek és gasztrobloggerek „fakanalából”, illetve a borszakíróknak köszönhetően a sajtóban is jócskán olvashattunk az ezerjóról.

A borbárok, éttermek és borkereskedések pedig Ezerjó Nap matricát ragaszthattak az ajtajukra, és szerencsére sokan éltek is a lehetőséggel Sárvártól Szegedig, Leányfalutól Pécsig. Az idei matricák postázása már elindult, és a szervezők nagy örömére új helyekre is érkezik majd, mint például a budapesti Szaletly Étterem és Kertbe vagy a több telephellyel rendelkező kelet-magyarországi Kozák Kft. kereskedéseibe.

Az említett borászatok (Csetvei Pince, Gál Családi Pincészet, Friday Winery, Frittmann Pincészet, Lincz Családi Pincészet, Miklós Csabi Pincéje, Paulus Molnár Borház, Petőcz Pincészet és Vendégház) mellett az Igazi Kunság csapata is közreműködik az Ezerjó Nap sikerében.