Meghosszabbították a Tekerj a Zöldbe programsorozatot

2022. 09. 06., 19:11
programajánló
572
By

2022 februárjában indult hódító útjára a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) égisze alatt a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat, hogy 30-40 fős túrákkal népszerűsítse a kerékpározást. A távok teljesítéséhez nem kell sportolói múlt, kortól függetlenül bárki könnyedén végig tud tekerni a 30-60 kilométeres túrákon.

Az eredetileg szeptemberig tartó projekt olyan népszerűségre tett szert néhány hónap alatt, hogy november 10-ig meghosszabbították azt. Továbbra is várják olyan cégek jelentkezését, amelyek jogosultak a szolgáltatás nyújtására. Újdonság, hogy szeptember 1-től magánszemélyek is pályázhatnak a túránként 95 ezer forintos támogatásra.

Telek Hanna, a MAKETUSZ Tekerj a Zöldbe! projektjének vezetője elmondta, minden várakozást felülmúlt, hogy alig fél év alatt több mint 100 kerékpártúrát bonyolítottak le országszerte.

„Kalocsán például egy, a közösségi élet aktív tagjaként ismert tanár a férjével közösen kezdett el túrákat szervezni. A városlakókat szólítják meg a programmal, ami rendkívül népszerűvé nőtte ki magát, és augusztus elején már az ötödik eseményt bonyolították le. Külön szakmai bravúr, hogy kerekesszékes résztvevője is volt annak a túrának, így a csapatot két részre szedték, hogy mindenki a saját tempójában tudjon haladni” – mondta a projektvezető.

[cikkbanner]

Sok iskola és sportegyesület is bekapcsolódott már a sorozatba. Most szeretnék rávenni a tanárokat arra, hogy a diákjaikat a szünidő után, a tanévben is vigyék el bringázni akár egy-egy napra is.

A regisztráció során egy túravezetői profilt kell létrehozni a szerződéskötéshez szükséges adatokkal, majd a profilon keresztül lehet feltölteni a túratervezeteket, az események után pedig a túrabeszámolókat. Kikötés, hogy minden Tekerj a Zöldbe! kerékpártúrához kapcsolódóan legyen egy Facebook-esemény is.

Az útvonal kijelölésénél szempont, hogy a távot meg lehessen tenni utánfutóval, valamint az is, hogy lehetőleg a kevésbé ismert útvonalakat is bemutassák, kerüljék a kerékpárosokkal már zsúfolt utakat. A tapasztal túravezetőnek helyismerettel kell rendelkeznie, a túrába be kell vonni valamilyen kulturális programelemet, ami lehet egy műemlék, tájház, természeti vagy épített érték felkeresése.

Az eddigi túrák több mint fele ingyenes volt, de a személyenkénti részvételi díj maximum ezer forint lehet, amiből a legtöbbször valamilyen belépődíjat fedeznek.

(Fotók: MAKETUSZ)