Íme az 50 legjobb magyar borász

2023. 03. 09., 19:24
Borászok
8076
By Gusto

Budapesten gyűlt össze az 50 legjobb magyar borász, hogy exkluzív program keretein belül, a Borászok Borásza Kóstoló Körön ismerkedjenek egymás legújabb tételeivel.

Hagyományosan a március 3-án megrendezett Borkonferencia keretein belül hirdették ki a Kárpát-medence 50 legjobb magyar borászának, azaz a Borászok Borásza díj jelöltjeinek névsorát.

A konferenciát követően pedig megrendezték a Borászok Borásza Kóstoló Kört, azt a rendkívül exkluzív eseményt, ahol az ötvenek találkoztak, és egymás legújabb és legkiválóbb tételeivel ismerkedve leadták első szavazatukat a végső győztesre. Kik is ők ötvenen és miért éppen ők kerülhettek be ebbe a nagyon impozáns nevekből álló körbe?

Minden évben a Borászok Borászai, azaz a korábbi évek győztesei közös konszenzus alapján állítják össze az ötven fős jelöltlistát, majd ezt követően átruházzák a döntés jogát a jelöltekre, akik kétkörös szavazás keretein belül választják meg maguk közül a legjobbat.

A Borászok Borásza Kóstoló Körön már le is bonyolították a voksolás első fordulóját. A szavazatok összesítése után a díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány hamarosan nyilvánosságra hozza az öt főből álló döntős névsort, akikre a második fordulóban szavazhatnak majd az ötvenek.

A nagyszerű borász teljesítmények mellett a civil pártfogást is díjazza az alapítvány a Borászok Barátja díjjal, amelyre idén a következő személyiségeket jelölték (abc sorrend): 

AMBRUS LAJOS (József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food&Wine vendégszerzője), 
IPACS GÉZA (elismert képzőművész, grafikus, több ikonikus boros arculat tervezője), 
KÉZDY DÁNIEL (Borgyűjtő, borkereskedő, borszakíró),
KLING JÓZSEF (
Elismert borszakíró, a Gusto főszerkesztője),
KOVACSIK TAMÁS 
(az Aszú Étterem borértő tulajdonosa), és 
RIPKA GERGELY (Borszakíró, a Táncoló Medve és a Tokaj Guide szerzője)

A szavazás izgalmas folyamata tehát elindult, hamarosan megtudjuk, hogy kik kerültek a döntőbe, az április 21-i Borászok Borásza Díjátadógálán pedig kiderül, hogy ki lesz a Borászok Borásza és ki nyeri a Borászok Barátja díjat!