Thummerer Vilmos (1943-2021) a Borászok Borásza

2022. 04. 30., 07:28
Borászok
5704
By Gusto

A 2022. április 29-én este Budapesten megtartott Borászok Borásza Díjátadón Thummerer Vilmost (1943-2021) választották a tizenhatodik Borászok Borászának, átadták a Borászok Barátja különdíjat és kihirdették, ki nyerte a Jövő Borásza ösztöndíjat. 

Borászok Borásza:

Thummerer Vilmos (posztumusz)

Borászok Barátja:

Miklósa Erika

A Jövő Borásza Ösztöndíjasa:

Trinfa Henriett

A pontos szabályok szerint, a Borászok Borásza jelöltjei, azaz az 50 legjobb magyar borász listáját az elmúlt évek győztesei állították össze. Innentől kezdve az ötvenek kezében volt a döntés, akik egy-egy szavazatukkal, két forduló alatt választották meg a végső győztest. 

A második fordulóban szintén az ötveneknek volt szavazati joguk, de értelemszerűen már csak az öt döntős közül kellett választaniuk. Ez alapján lett Thummerer Vilmos a 16. Borászok Borásza.

A Borászok Borászai azonban nem csak a „kollégák” teljesítményét díjazták, megválasztották a Borászok Barátját és a Jövő Borászát is. A 2012-ben elindított Borászok Barátja díjat olyan civil személyiség kaphatja meg, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. 

Erre a díjra is a Borászok Borászai jelöltek, szavazati joguk pedig szintén az ötveneknek volt. 2022-ben Miklósa Erika lett a Borászok Barátja, aki az 50 jelölt egy-egy palack bora mellé egy jelképes pincekulcsot is kapott, szimbolizálandó, hogy a Borászok Barátjaként mindig szívesen látott vendég a borászoknál. 

A díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány már hatodszor írta ki a Jövő Borásza Ösztöndíjat, amelyre borász hallgatók pályázhattak és a nyertes Trinfa Henriett többek között 1.000.000 forintot nyert külföldi szakmai gyakorlatra.