100 pontot kapott a Disznókő eszenciája

2024. 06. 25., 10:45
Borok
1617
By Gusto

James Suckling, a világ egyik legismertebb borszakírója és csapata a Disznókő Tokaji Eszencia 2013-at a maximális 100 pontra értékelte, míg a Disznókő Tokaji Eszencia 2012-t 97 ponttal jutalmazta.

A kiemelkedő pontszámok nemcsak az ország legjobb édesborainak rangjára emelik őket, de világviszonylatban is felhívják a figyelmet a Tokaji borvidékre.

Suckling segédszerkesztője, Andrii Stetsiuk egy exkluzív, vertikális online kóstolón vett részt a Disznókő birtokigazgatójával, Mészáros Lászlóval és Christian Seely-vel, az AXA Millésimes igazgatójával.

A több mint 30 bort felvonultató este csúcspontja a 2009-ig visszanyúló Disznókő Eszencia kóstolósor volt, amit a szakértők az életben egyszer adódó, különleges élményként jellemeztek.

A szakértő az alábbi módon jellemzi borainkat: 

Disznókó Tokaji Eszencia 2013 – 100 pont

“Hihetetlen bor az elmúlt évtized egyik legjobb évjáratából.  Rendkívüli, csodás, kifinomult. Az aromák széles spektrumát ötvözi: aszalt csonthéjas- és trópusi gyümölcsök, virágos illat, az oolong tea, a bergamott, kardamom és kurkuma jegyei mind felfedezhetők benne. Gyönyörű botritiszes karakter, valamint a szárított gombás és minerális jegyek teszik teljessé. Kiváló egyensúlyú, elmondhatatlanul harmonikus és kifinomult, gyönyörű, vibráló savakkal. Hihetetlenül hosszú. Lélegzetelállító.”

Forrás: disznokoblog.hu