A magyar csapat nyerte a borfelismerés világbajnokságát

2021. 10. 04., 07:32
Borok
5179
By Gusto

Franciaország egyik legfontosabb szakfolyóirata, a Revue des vins de de France című havilap idén már kilencedik alkalommal rendezte meg a versenyt, amelyen 27 ország csapata vett részt.

Nagy meglepetést okozva Magyarország csapata - Aranyos Attila, Molnár Levente, Rabcsánszki Laura és Didier Sánchez versenyzők, valamint Palágyi Krisztina tanácsadó - győzött, maga mögé utasítva a legnagyobb bornemzetek kóstolóit.

Fotó: larvf.com

A borfelismerés világbajnokságaként emlegetett Championnat du monde de dégustation történetében először nyert Magyarország csapata, amely tavaly és 2018-ban egyaránt az ötödik, 2019-ben a 12., 2017-ben pedig még a 7. helyen végzett.

Aranyos Attila a francia folyóiratnak nyilatkozva elmondta, hogy őt magát is meglepte a siker, "Tudtam, hogy az első öt között leszünk, de hogy megnyerjük a versenyt, én lepődtem meg a legjobban" - fogalmazott.

"A magyar egy nagyon tapasztalt csapat, amely jó ideje részt vesz a bajnokságokon" - mondta Denis Saverot, a Revue des Vins de France szerkesztőségi igazgatója az AFP francia hírügynökségnek, hozzátéve, hogy Magyarországnak számos borvidéke van, és a Tokajból származó édes bort XIV. Lajos király udvarában is felszolgálták.

A világbajnokságon részt vevő minden csapat négy versenyzőből és egy tanácsadóból állt. Az első körben hat bort kellett vakon azonosítaniuk, megadva a szőlőfajtát, az országot, az évjáratot és a termelőt. A selejtezőből továbbjutó csapatoknak újabb hat borral kellett folytatniuk a versenyt. A tizenkét borból hat vörös, hat pedig fehér volt.

A kép illusztráció / Shutterstock

A versenyzők teljesen vakon kóstolnak, nem láthatják a borok palackját, nem kérhetnek külső segítséget, csak egymással beszélhetnek és közösen dönthetnek. A borok a világ bármelyik térségéből és bármelyik évjáratból származhatnak, és bármilyen szőlőből készülhetnek.

Az idei versenyen a legnehezebb feladatnak egy, az észak-spanyolországi Aragón régióból származó, garnacha szőlőfajtából készült bor felismerése bizonyult. Ezt csak a luxembourgi versenyzők találták el. Sokkal könnyebb feladatnak bizonyult például egy osztrák fehérbor vagy éppen egy jurai fehérbor azonosítása.

Az előző két évben első helyen végzett Franciaország csapata idén a hatodik helyre szorult. 

Forrás: MTI