Megjelent a 100 legjobb magyar bor listája
A borverseny eredményeit szeptember 14-én hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben a Winelovers 100 Nagykóstoló előtt tartott ünnepélyes díjátadón, a sajtó képviselőinek jelenlétében. A rangos eseményen a borászok személyesen vehették át az okleveleket.
A 100-as listára a Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen legszebb eredményeket elért magyar pincészetek kerülnek be, valamint 8 borkategória TOP 20 tétele is kiválasztásra kerül. A lista nem csak a borszakma számára remek visszajelzés a jelenlegi borpiaci kínálat minőségét illetően, hanem kiváló iránymutatás az érdeklődő, minőségi borfogyasztásra nyitott fogyasztóknak is.
A borversenyen idén 6 bor nagyarany érmet kapott: mindegyik Tokaj-Hegyalján készült, egy eszencia és két aszú mellett egy fordítás, egy száraz furmint és egy száraz hárslevelű is kiérdemelte a legrangosabb elismerést. A legmagasabb pontszámot, 97 pontot a Matyisák Pince és Kádárüzem Tokaji Eszencia 2008 bora érte el. Ilyen magas pontszám nem volt még a verseny történetében.
Nagyaranyérmes tételek:
- Matyisák Pince és Kádárüzem Tokaji Esszencia 2008 (97 pont)
- Barta Pince Barta Öreg Király Dűlő Aszú 6 Puttonyos 2019 (96 pont)
- Hangavári Borászat Tokaji 6 Puttonyos Lapis 2013 (95 pont)
- Balassa Bor Tokaji Furmint “Kakas” 2022 (95 pont)
- Royal Tokaji Borászat By Appointment Fordítás 2016 (95 pont)
- Zsirai Pincészet Tokaji Hárslevelű Középhegy 2021 (95 pont)
A Matyisák Pince és Kádárüzem a legmagasabb pontszámot kapta a verseny történetében
Kategóriagyőztesek:
- Reduktív fehérbor kategória: Dóka Éva Hárslevelű 2021
- Aromatikus fehérbor kategória: Holdvölgy Pincészet Tokaji Sárgamuskotály 2022
- Hordóban érlelt fehérbor kategória: Balassa István „KAKAS” 2022 Tokaji Furmint
- Rozé kategória: Szentpéteri Borpince Néró Rosé 2023
- Pezsgő kategória: Kreinbacher Birtok Extra Brut Magnum 2019
- Gyümölcshangsúlyos vörösbor kategória: Maul Zsolt Creator Kékfrankos 2020
- Tanninhangsúlyos vörösbor kategória: Fritz Birtok Primus Szekszárdi Cuvée Prémium 2020
- Édesbor kategória: Matyisák Pince és Kádárüzem Tokaji Eszencia 2008
Az év borászata a Trifecta Wines lett
A kategóriagyőztesek mellett egy-egy fajta is elismerést kapott: összesen 10 szőlőfajta első díját vehették át magyar pincészetek tételei a Winelovers Wine Awards verseny eredményei alapján.
Fajtagyőztesek:
- Best of Cabernet Franc: Günzer Tamás Pincészete Bocor Villányi Franc 2021
- Best of Furmint: Matyisák Pince és Kádárüzem Tokaji Esszencia 2008
- Best of Hárslevelű és legjobb őshonos szőlőfajta: Holdvölgy Pincészet Tokaji Sárgamuskotály 2022, Zsirai Pincészet Tokaji Hárslevelű Középhegy 2021
- Best of Irsai Olivér: Kancellár Birtok Kancellár Irsai Olivér 2023
- Best of Olaszrizling: Illés Borászat Badacsonyi Holdkő 2022
- Best of Pinot Noir: Etyeki Kúria Pinot Noir Válogatás 2019
- Best of Rajnai Rizling: Gilvesy Tarányi Rajnai Rizling 2021
- Best of Szürkebarát: Éliás Birtok Szürkebarát Selection 2021
- Best of Zöldveltelini: Attila Pince Zöldveltelini 2016
A legeredményesebb hazai borászat 6 aranyéremmel a Trifecta Wines lett, akik ezzel elnyerték a Winery of the Year címet.
Az eredmények teljes listája itt böngészhető.
Az év borászata a Trifecta Wines lett
“A benevezett borok minősége az előző évekhez képest emelkedett. A száraz fehérborok nem csak a fogyasztási trendekben, hanem nálunk is előre törtek, a vörösboroknál kifinomultabb lett a hordóhasználat. A minőség emelkedését mutatja, hogy a 100 legjobb magyar bor közé már csak aranyérmes borok kerültek" - emelte ki a díjátadó eseményen Bálint László, a Winelovers Wine Awards zsűrijének elnöke, majd hangsúlyozta, hogy a borverseny számos más előnnyel is jár a borászatok számára.
A résztvevők számára ismertette, hogy a borversennyel párhuzamosan elindították a “buyer” programot, amely kötöttebb és lazább keretek között is lehetővé tette a borok bemutatását a kereskedők felé. Ennek keretében volt boros rapidrandi (Meet the Buyer), stand up bemutató (Sell Your Wine in 20 minutes), és a Winelovers X, amely idén a hazai és nemzetközi szakma nagy találkozójává vált.
Az ünnepélyes sajtóeseményen átadták az okleveleket, majd a közönség számára is megnyitották a Winelovers 100 Nagykóstoló kapuit, ahol 100 hazai kiállító mintegy 300 borát kóstolhatták meg a vendégek.
Az eseményen debütált, az újságárusoknál már beszerezhető Winelovers 100 – A 100 Legjobb Magyar Bor nyomtatott magazin, melyből a legjobb eredményeket elért magyar tételekről tudhatnak meg többet a borrajongók. A magazint a díjátadó résztvevői és a kóstolóra érkező vendégek ajándékként vehették át.
Fotók: Gündüz Attila