A St. Andrea bikavérei írják a magyar vörösbor-történelmet

2022. 12. 18., 12:58
Borok
5948

A St. Andrea pincészet tavaly történelmet írt. A Decanter World Wine Awardson, a világ legbefolyásosabb borversenyén 2017-es Nagy-Eged Grand Superior Egri Bikavére Best In Show (97 pont) nagydíjat kapott, vagyis bekerült a világ 50 legjobb bora közé. Tudomásom szerint magyar vörösborral ilyen még nem történt. 

Az elismerés egyáltalán nem meglepő. Már csak azért sem, mert Lőrincz Gyuriék mindig is nemzetközi léptékben gondolkodtak. Már az Áldás, bikavér-szortimentük alapbora is úgy készül, hogy nemzetközi szinten is értékelhető üzenetet hordozzon.

A termőhelyi sajátosságokat kidomborító csúcsboraik pedig, köszönhetően az elismerésnek is, a nemzetközi figyelmet a magyar vörösborra fókuszálják egy-egy pillanat erejéig. 

Ezért is lenne fontos, hogy bikavér néven vállalhatatlan bor ne kerülhessen piacra. De amíg a hazai szupermarketek polcai XXL-es palackokban 700 forintért vesztegetnek bikavérnek nevezett vörös leveket, az sajnos a csúcsminőséget sem engedi szóhoz jutni. 

Pedig Superior és Grand Superior kategóriában az egri borvidék már képes megmutatni, mekkora potenciál van benne. Számomra Gyuriék borai képviselik az abszolút csúcsot. Megkóstoltam közülük párat, legfrissebb élményeimet szeretném megosztani az olvasókkal. 

Áldás Egri Bikavér Superior 2021

A címkén olvasható cool climate a globális felmelegedés ellenére még érvényes műfaji meghatározás. Erdei gyümölcsökben tobzódó koncentrált illata éppen hűvös eleganciája miatt olyan vonzó. Sűrű, de jól iható, struktúráját kikupált savak és barátságos tanninok alakítják. Ízben az erdei feketebogyós gyümölcsök mellett mentalevél és negró. Ha egy külföldi borszakértő csak ezt az egy magyar vörösbort kóstolná, rögtön levenné, micsoda lehetőségek vannak idehaza ebben a műfajban. Blauburger, cabernet franc, kadarka, kékfrankos, merlot, pinot noir, syrah cuvée-je.

Sokkal több annál, mint hogy nemzetközi cabernet-trendeket utánozzunk. Számomra az egri bikavér már ezen a belépő, majd később a magasabb szinteken is egyértelműen bizonyítja, hogy a cuvée-k idehaza hitelesebben mutatják meg a termőhely egyediségét, mint a fajtaborok.  

Merengő Egri Bikavér Superior 2018

A 2002-es volt az első évjárata, tulajdonképpen a Merengővel indult a bikavérszabályozás. Szomorú, hogy húsz év alatt nem jutottunk el odáig, hogy az egri bikavér a magyar vörösbor terrorspecifikus szinonimájává váljon a nemzetközi boros szcénában. Persze minden szabályozás ellenére a chiantinak és a barolónak is vannak arcpirító tételei, de nemzetközi elismertségüket ezek nem tudják kikezdeni. 

Ez a 2018-as Merengő sem lógna ki egy nemzetközi borsorból. Mintha egy brunello és egy barolo találkozna a pohárban. Hideg tűz és forró málna. Illatban-ízben fekete szeder, áfonya, lila virágok, eukaliptusz, föld és avar. Napokkal a kóstolás után is tartja magát, sőt még szélesebb, még teltebb, még koncentráltabb. Cabernet franc, kadarka, kékfrankos, menoire, merlot, pinot noir, syrah cuvée-je.

Merengő Egri Bikavér Superior 2006

Ha jól tudom, egy barát pincéjéből került elő a 2006-os Merengőből viszonylag nagyobb mennyiség és került vissza a kereskedelmi vérkeringésbe. Szuper lehetőség ez arra, hogy a Merengő, ezen keresztül az egri bikavér állóképességét, potenciálját teszteljük. Érdemes dekantálni vagy kitöltés előtt legalább két órát levegőztetni. 

Illata érett nagy barolókat idéz: szilva és érett meggy, fahéj, kakaópor, ibolya és cserzett bőr. Ízében damaszkuszi szilva, szárított rózsaszirom, medvecukor és trüffelcsokoládé. Szépen öregszik. Másnap illatban-ízben pazar gyügyümölcsösség, eper, cseresznye, szeder, édes tannin, puha savak, lágy struktúra, hűvösen üdítő korty. Cabernet franc, kékfrankos, merlot, syrah cuvée-je.

Nagy-Eged Egri Bikavér Grand Superior 2018

A 17-es, Best In Show (97 pont) nagydíjashoz képest egy árnyalattal melegebb karakter, de stílusában annak egyenes folytatása. A nagyborról gyakran azt gondoljuk, nagysága a töménység szinonimája. De ez nem igaz.

A nagybor koncentráltság, elegancia és a fókuszált termőhelyi sajátosságok cizellált egyensúlya. Simán el tudom képzelni ezt is a világ 50 legjobb bora között. Blauburger, cabernet franc, kékfrankos, merlot cuvée-je.

Sava, tanninja tanítanivaló egyensúlyban. A szerkezete puha, tanninja olvad, minden porcikájában ott a vitalitás. Utóíze kilométer hosszú és minden kortya újabb és újabb izgalmas részletet mutat meg, például a piros és fekete bogyós gyümölcsök játékosan széles skáláját.

Agapé Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér Grand Superior 2016

Eger csúcsdűlőjének, a Nagy-Eged-hegynek másik arca. Nagy élmény látni, hogyan hat ugyanaz a talaj és mikroklíma egy egészen más fajtaösszetételre. A kadarka, kékfrankos, merlot, pinot noir, syrah cuvée-je egyrészt fűszeresebb, másrészt jobban szóhoz jut az ásványosság. Azt persze nem tudom biztosan, hogy a fajták ilyetén együttese a magyarázat, csak próbálok valami összefüggést felfedezni.

15%-os alkoholtartalma ellenére a hűvös karakter meghatározó ismertetőjegye ennek a bornak is. Bár sűrű, tömény, mégis egész szerkezetét átjárja a légiesség és elegancia. 

A sort többször végigkóstolva, húszéves távlatban a pincészet valamennyi borának ismeretében azt hiszem nem túlzó kijelenteni, hogy Lőrincz Gyuriék bikavérei írják a magyar vörösbor-történelem legújabb fejezeteit.

Fotók: gusto.hu

A kategória további hírei