Aranyat értek Németországban a Folly Arborétum borai

2023. 08. 25., 21:27
Borok
16727
By Gusto

A Folly borai már több alkalommal kaptak komoly elismerést a Berliner Wein Trophyn, Rajnai rizlingjük 2021-ben és 2023 márciusában is aranyérmes lett. 

Európa legnagyobb nemzetközi borversenyén minden évben több mint 14 ezer tétel közül választja ki a legjobbakat a 400 tagból álló szakmai zsűri, amely a verseny augusztus elején tartott nyári fordulójában két újabb Folly-bort sorolt a legkiválóbbak közé: aranyéremmel ismerték el a 2022-es Kéknyelűt és a 2022-es Cédrus Cuvée-t.

A badacsonyörsi Folly Arborétumhoz közel eső birtokelemeken 10 hektáron folyik a szőlőtermelés, a borok nagy része reduktív eljárással készül, de egyes tételek hordós érlelést is kapnak.

A tavalyi aszályos év időjárása a kéknyelűnek kedvezett, jó érési mutatók mellett minden termés beérett, gyönyörű, egészséges szőlőfürtöket tudtunk betakarítani. Már a feldolgozásnál éreztük, hogy nem mindennapi évjárat elkészítése vette kezdetét. A must erjesztésnél igyekeztünk a lehető legalacsonyabb hőmérsékletet választani, és minél tovább elhúzni, hogy megőrizzük a gyümölcsösséget, majd egy finomseprős érleléssel adtunk a bornak komplexitást. Sikerült az eddigi legjobb Kéknyelű borunkat elkészíteni” – mondta az aranyéremmel elismert Kéknyelűről Nagy Leopold, a Folly borásza.

A szintén aranyérmes Cédrus Cuvée-t a legjobb fekvésű termőterületekről szüretelt olaszrizling és szürkebarát házasításával készítették. Az aszályos év lehetővé tette, hogy a megszokottnál tovább hagyják tőkén a fürtöket, ennek köszönhetően már-már túlérett termést tudtak betakarítani. Az volt a céljuk, hogy a bor ízében és illatában minél koncentráltabb aromajegyek jelenjenek meg.

A kategória további hírei