Az olaszrizling valóban a Balaton Bora

2023. 06. 13., 20:19
Borok
9275
By Gusto

Június 9-én Veszprémben, a Magyar Mozgóképfesztivál keretén belül, a Filmio Fröccsteraszon tartotta meg a Balatoni Kör a BalatonBor, Hegybor premiert, valamint a Kóstold körbe kiadvány bemutató rendezvényét. 

2023-ban 19 termelő készít több mint 80 ezer palack BalatonBort, és 12 termelő több mint 30 ezer palack Hegybort, de a számok még emelkedni fognak, a termelők óvatos becsléssel neveznek, majd minden évben több palackot töltenek le. 

 

A BalatonBor olaszrizlingből készül, jó ivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel a feltételeknek. 

Ez a projekt valódi, organikus, alulról jövő szerveződés, fő célja, hogy a balatoni termelők a balatoni olaszrizlingjüket, mint BalatonBort vagy Hegybort a Balaton térségében tudják értékesíteni, hogy itt a lehető legtöbb vendéglátóegységben jelen legyenek. 

A HegyBor is olaszrizlingből készül, tartalmas balatoni bor, célja a Balaton környéki történelmi szőlőhegyek olaszrizling borainak közös kommunikációja és a helyi eredetvédelmi törekvések előmozdítása. 

 

„Kevés olyan kezdeményezés van, ami időtálló. Egy borvidék akkor tud hosszútávon markánsan, önállóan fellépni, branddé alakulni, ha egységes szerkezetben, konzisztensen, egymásra építve tudja bemutatni borait. A piramis hasonlatot használom ennek bemutatására, hiszen a piramisok valóban időtállónak bizonyulnak - mondta Dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus és közgazdász, aki szakmai partnerként, külsős tanácsadóként a kezdetektől részt vesz a projektben. 

A BalatonBor olyan brand, ami magába foglalja a Balatont és a bort, azt a két nevet, ami leginkább alkalmas arra, hogy ezt az identitást képviselje, ez valóban a Balaton Bora. 

„Az olaszrizling méltánytalanul lenézett szőlőfajta, de az a fejlődés, amit a nyolc év alatt elértünk, bebizonyította, hogy tökéletesen tud működni. Ha megfelelő kezekben van, akkor egy tökéletes, és rendkívül népszerű bor lesz. 

Emlékszünk az első ízekre, látjuk, hogyan egységesedett a stílus. Az olaszrizlinget az emberek többnyire nem csodálni szokták, hanem inni, ez a mai világban gazdaságilag is fontos, ez a típusú bor soha nem fog kimenni a divatból. 

 

Amikor a BalatonBor stabil lábakon állt, elkezdtük a Hegybor, egy magasabb kategória felépítését. Ez már nehezebb, hiszen el kell különíteni a BalatonBortól, ez a piramis második lépcsője. 

Azonos szőlőfajtából, azonos termőhelyről, azonos pincészettől két különböző kategóriájú bor készül. A Hegyborokat magasabb koncentráció, magasabb tartalom jellemzi, így a gasztronómiában a magasabb szintű ételpárosításhoz is tökéletes. 

Innét már csak hab lesz a tortán, ha a piramis tetejére felkerül a sisak, ezen dolgozunk a jövőben, hogy a dűlős borok is elkészüljenek, ami a borásznak jutalomjáték lesz. 

Minden szintnek megvan a saját, elkülöníthető logikája, érvrendszere és stílusa” - folytatta Dr. Fiáth Attila.

 

A BalatonBornál a borászok megértették, hogy van egy adott borstílus, mindenki arra törekszik, hogy ebben az egységes stílusban készüljön el a bora. Ha a világot kóstoljuk, azt látjuk, azok a borvidékek sikeresek, ahol ez az egységes stílus létrejött, ezért példamutató a balatoni borászok összefogása. 

Termelők: 

2023-ban BalatonBor termelők: Androsics Birtok, Bujdosó Pincészet, Dobosi Pincészet, Első Magyar Borház - Szeremley Birtok Kft., Gyukli Pince, Hujber Pincészet, Koronczai Pince, Veszprémi Pince, Zelna Borászat, Dóka Éva Pincészet, Laposa Pince, Cseh családi Pince, Barna Pince Ábrahámhegy, Fata Pince, Tagyon Birtok, Feind Pincészet, Istvándy Pincészet, kisspince, Végh Róbert 

2023-ban Hegybor termelők: Dombi Pince, Cseh Családi Pince, Végh Róbert, Zelna Bor, Tagyon Birtok, Fata Pince, kisspine, Dobosi Pincészet, Androsics Birtok, Martinus Birtok, Szabó és fia Borpince, Tánczos Pince 

A BalatonBor két éve a veszprémi Pannon Egyetem hivatalos bora. 

Fotók: Pesthy Márton 

A kategória további hírei