Ezek voltak 2023 legjobb magyar vörösborai

2024. 01. 07., 17:35
Borok
6302

Legalábbis nekünk tavaly az alábbiak okozták a legnagyobb élményt. Persze megint csalunk egy kicsit, mert két pirosbort is becsempésztünk a vörösök közé. 

St. Andrea Agapé Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér Grand Superior 2018

Az egerszalóki St. Andrea birtok 2023-ban ismét történelmet írt. A világ egyik legismertebb nemzetközi borszakírója, James Suckling 98 pontra értékelte 2018-as évjáratú Agapé (Nagy-Eged-hegy dűlő Egri Bikavér) borukat, és ezzel a lendülettel feltette Egerszalókot a világ bortérképére.

A 2018-as amúgy a St. Andrea elmúlt 21 évében az egyik legkiemelkedőbb évjárat, komplexitása és mélysége példátlan.

Álljon itt most James Suckling leírása:

„Ez a fantasztikus vörösbor pirosbogyós gyümölcsökkel és virágokkal (rózsa, hibiszkusz) nyit. Zúzott kő és tűzkő. Kagyló, végül gránit. Közepes-nagy test, extrém finom tanninok, amik végig kísérik a kortyot. Ásványosság és mélység. Elgondolkodtató, meditálásra késztet."

Heimann és fiai Szívem Kékfrankos 2019

Pár évvel ezelőtt megszületett a HEIMANN & FIAI brand, amelynek motorja ifjabb Heimann Zoltán, aki 1758 óta immár a tizedik a családban, aki Szekszárdon szőlőművelésre adta a fejét.

Simulékony tannin, intenzív gyümölcsösség (cseresznye, meggy, pici amarone). Úgy koncentrált, hogy tömörsége mellett a korty elejétől a végéig megmarad könnyednek és elegánsnak.

Jásdi Ranolder Vörös (Cabernet Franc) 2019

Hűvös illatában fűszerek, erdei fekete gyümölcsök, fekete szeder, áfonya, finoman ánizs és fekete bors. 

A test tartalmas, feszes és lágy, szelíd tanninok, békés savak, kifinomult lecsengés. Mély, gazdag, elegáns textúra. Ilyen a Balaton vörösben. 

Légli Géza Kislaki Pirosbor 2022

A színe csábítóan piros, mert két éjszakát ázott a héján, aztán ment a présbe. Az illata intenzíven gyümölcsös, meggy, cseresznye, ribizli, az aromák az ízben konzekvensen folytatódnak. Lágy savak, finom cseresség, hosszú, élénk, zamatgazdag utóíz. 

Fröccsnek is első osztályú, a gasztronómiában széles spektrumon mozog a lecsótól a könnyű húsokig. 

Bökő Dávid Pinto Rosé 2022

Az organikus művelésű gyümölcs kézi szüret után érkezik a pincéhez, a bogyózott zweigelt két napig ázik héjon, préselés után az erjedés spontán indult tartályokban és használt hordókban vegyesen.

műhelytitok, hogy Dávid minden edénybe beönt pár ládányi kézzel szemezett kékfrankost, ami egészen az érlelés végéig ott is marad. Szűretlen, derítetlen töltés minimális hozzáadott kénnel.

Illatában piros gyümölcsök tülekednek: főleg meggy, málna, ribizli. Ízben a meggy dominál, a korty elsőre lágy, aztán egyre feszesebb, lecsengésben fel-felvillanó elektromos savakkal. Moderált alkoholja óriási erény. 

Ifjabb Márkvárt János Kadarka 2022

Intenzív illatát erdei és szelíd domesztikált gyümölcsök alkotják, málna, ribizli, piros és fekete áfonya finom kevercse.

Könnyed, de tartalmas a struktúrája. Bár minden porcikája friss, egyáltalán nincs újboros hangulata. 

Kiss Gábor Rouge 364 2022

Fekete áfonya, fekete szeder, érett szilva, meggy, erre a négy pillérre épül az illat- és ízkép. A korty széles, vastag, rostos, harapni lehet az édeskés gyümölcshúst. Szövete lágy, kellemesen tapad az érett tannin, minden korty simulékony.

Karakterét és habitusát tekintve nekem egy Beaujolais Villages-hoz áll a legközelebb. Utóízében-lecsengésében üdítő hullámokat vet gyümölcsös-hűvös fanyarsága.

Kiss Gábor Carte Blanche 2022

A borász új brandjének egyik gyöngyszeme. Frissen facsart gyümölcslé, van benne érett meggy és cseresznye, feketeszeder, áfonya, málna. Gazdagabb, testesebb, szaftosabb a 2020-asnál.

A korty könnyed, az illatban jelentkező valamennyi gyümölcs ízben is visszaköszön, tanninja lágy, a szövete puha, a savak finom kontúrjai az ízképnek, a tannin a lecsengésben még kicsit odamar, de egy-két év múlva dorombolni fog. 

Homonna Attila Mumus 2022

Telitalálat a retrocímke és az átlátszó, 1 literes butélia, amiben anno a füredi gyógyvizet és a kiskőrösi almabort árulták. Tisztán kékfrankosból készült a Balatonfüred-Csopaki borvidéken, egész bogyókkal spontán erjesztve, szűretlenül és minimális kénnel palackozva.

Az illat intenzív dzsúzos meggylé, de akad még benne feketeribizli, feketecseresznye és feketeáfonya is. Na meg egy kis lila orgona, sőt ibolya is. A korty sűrű, negrósan hűs, finom szövetű, sűrű, puha, tanninja szelíd, sava szófogadó.

Takler Szenta-hegyi Cabernet franc 2018

Klasszikus, szerethető old school illatában fekete cseresznye, fekete bors, kakaópor, szurokfű, eukaliptusz. Hosszú távon a fűszeresség dominál, a gyümölcsök diszkréten megbújnak a háttérben.

A korty a magas alkohol (15%) ellenére vitális, élénk, érett, szelíd tannin, cseresznyehéj, fahéj és csokoládé ízeiben tobzódik. Megvan benne a nagybor minden kelléke. Legszebb arcát másnap mutatja, addigra minden alkotóeleme összesimul, mint egy puzzle darabkái.