Ezt a 10 fehérbort szerettük legjobban 2021-ben

2021. 12. 28., 18:51
Borok
26906

Itt az év végi összegzések ideje. Összegyűjtöttük 10 kedvenc fehér borunkat, melyek a legnagyobb élményt jelentették 2021-ben.

Györgykovács Nagy-Somló Tramini 2019

Olyan visszafogott az illata, hogy elsőre megfejthetetlennek tűnik a fajta, bár az nyilvánvaló, hogy a parfümösek közül való. Ahogy nyílik, az ásványos karakter mögül egyre többször kacsint ki a szőlő és a sárga rózsa.

A tramini szőlős-rózsás aromavilága ízben jobban kidomborodik, de végig visszafogott marad. Csodálatos egyensúly és elegancia. Ízben melegebb, mint illatban. Vastag, krémes, olajos struktúra. 

Kreinbacher Somlói Juhfark Selection 2019

Gyönyörű szalmasárga szín. Kristálytiszta illatában tombol a fajtajelleg: ázott szalma-széna, májkrém, nyári zápor a forró bazalton, naspolya, szárított paradicsom, olíva olaj, oolong tea, fűszernövények.

A háttérben télire eltett alma, körte. Mindez megfejelve bőséges mentalevéllel. A korty pedáns, húsos. Textúrája feszes és selymes, vibráló és nyugodt egyszerre. 

Sagmeister Ernő 2017-es Kanias Furmint

Van olyan vélekedés, miszerint a furmint a Szerémségből származik, arról a borvidékről, amely a török korig a magyar királyság első számú beszállítójának számított.

Hogy ez nemcsak legenda, arra a 21. században Sagmeister Ernő 2017-es Kanias Furmintja lehet a bizonyíték.

Jelenleg Sagmeister a szerémségi Tarcal-hegyen művel 2 hektár szőlőt, a Kanias (Kányás-) dűlő is itt található. Mondanom se kell, a művelés vegyszermentes-organikus, nemcsak azért, mert a birtok a Fruska Gora nemzeti park közvetlen szomszédságában található, hanem mert ez a filozófia egyfajta lelki szükséglet.

Amikor a bort vakon kóstolom, azt se tudom, mi van a poharamban. Kizárásos alapon találom ki a fajtát, amiben a fehér virágos aromák mellett momentán a friss, ropogós almás jegyek dominálnak. Amúgy ásványok garmadával, elegáns szerkezet cizellált savakkal, krémes testtel. A hordó főleg illatban van jelen, ízben már teljesen integrálódott.

Éteri tisztaság, könnyedség, elegancia, kevés kén. Azok közül való, melyek újrafogalmazzák borképünket.

Laposa 4Hegy Olaszrizling 2019

Négy vulkanikus tanúhegy, a Badacsony, a Gulács, a Csobánc és a Köves-hegy olaszrizlingjeinek pipec házasítása, a legjobb dűlők 15-25 éves tőkéiről.

40 százaléka hordóban erjedt és érlelődött 5 hónapig, 60 százaléka reduktívan készült. Illatban lime, grapefruit, ananász, akácvirág, fehér orgona, szárazpróbájában fanyar mandula.

Ízben is a citrusok dominálnak, megtámogatva ásványos-sós aromákkal.

Struktúrája feszes, elegáns, savai kedvesek. Szeretem, amikor egy bor a „nagyon egyben van” érzést sugallja. Na, ez olyan!!!

Lenkey Flow 2018

Érett illatában zöld és sárga alma, méhviasz, virágpor, kamilla, frissen kaszált mező a nyári zápor után.

Ízében virgoncabb, több a citrusféle, a fehér virág, de a korty végén a nyár mögött már megint az ősz ólálkodik. Nemes oolong teákat kóstolgatva kap el olykor hasonló érzés.

Bravúrosan egyensúlyoz az old school és a modern tokaji ízvilág között.

Kellemesen testes, elegánsan könnyed struktúra párosul pazar ízintenzitással.

Koch Organic Castellum 2019

A castellum kunbarát, tramini, bianca és rajnai rizling keresztezésével született borszőlőhibrid. 

Hízelkedő illatában bodzavirág és sárga alma, őszibarack, akácvirág, némi frissen vágott fű váltja egymást. 

Ízben a barack vezet, utána jönnek a virágok, majd alma, lecsengésben a bizsergetően vitális citrusfélék is megjelennek.

Puha, rugalmas test, az üdítő, mindössze 12% alkoholtartalom mellett meglepő komplexitás jellemzi.

1500 forintért a lehető legjobb vétel.

Szászi Badacsonyi Kéknyelű 2020

Színe elegáns, valahol a szalmasárga és a halványzöld között félúton. Ezoterikus-tiszta illatában fehér virágok, sós kövek, fehér húsú őszibarack (sejtésszerűen grapefruit és lime).

A korty is elegáns és elasztikus, feszes és lágy egyszerre, eszményi savharmóniákkal. Ízben a Champion őszibarack dominál, mögötte szorosan sós aromák. A test meglepően telt, miközben alkoholja csupán és üdítően 12%, ugyanakkor légies, áttetsző, illékony, alig megragadható. 

A szárazpróba: ébredő tavasz. A bor még kölyökkutya. Pár palackkal mindenképp elteszek belőle, mert állatira kíváncsi vagyok, mit mutat pár év múlva.

A bort 3450 forintért vettük a közeli Intersparban. 

Légli Géza Matacs Chardonnay 2020

Illatában érett gyümölcsök (őszibarack, körte, mangó, ananász), krétás ásványosság, tajvani oolong tea, hűvös menta. 

A korty telt, ízben az ásványossággal versenyeznek a gyümölcsök, az őszibarack győz. Ha vakon kóstolnám, meg nem mondanám, hogy dél-balatoni bor pörög a poharamban. Szívesen betenném egy észak-balatoni borsorba, vajon mit mutatna ott. Egyszer még megviccelek vele valakit. 

Szuper intelligens savai csodás egyensúlyban tartják az egész, gótikus csúcsívekben végződő szerkezetet.

Ez a bor lerombolja azt a sztereotípiát, hogy a Dunán innen csak a Balaton északi partján lehet nagy fehérborokat készíteni. 

A Lidlben vettük 1999 forintért. Amikor kinyitottuk, nem akartunk hinni a szemünknek, orrunknak, ízlelőbimbóinknak. Ennyiért ilyet??? Vannak még csodák.

Gilvesy St. George 2019

A Váradi-dűlő organikusan termelt három szőlőjének (rajnai rizling, olaszrizling, furmint) mesteri házasítása. Hogy milyen arányban, nem tudom, de egyik fajta sem lóg ki. Részben spontán, részben irányított erjesztéssel készült tartályban és 500 literes magyar hordókban.

Kristálytiszta, intenzív, friss, harapós illat, a gyümölcsös (őszibarack, zöldalma, egres, ananász, lime) és ásványos jegyek csodaszép egyensúlya. Ahogy melegszik és nyílik a pohárban, a gyümölcsök és az ásványosság mellett fűszernövények is megjelennek.

A test könnyed, de tartalmas, megvannak a maga mély villanásai, fröccsnek nem innám. 

Kifinomult savai (6, 8 g/l) energetizálják a kortyot. 12, 5% alkoholtartalma a régi szép időket idézi, amikor az alkoholfok nem igen szökött ennél magasabbra.

A bor kulcsszava a tisztaság és az alkotórészek közötti egyensúly. A Bortársaságnál 3450 forint, ami abszolút reálisnak tűnik.

Tokaj-Hétszőlő 5 puttonyos Aszú Nagyszőlő-dűlő 2013 Premier Cru

A cukor-sav arány döbbenetesen kiegyensúlyozott. Egyébként is, a cukor csak egy a sok alkotóelem közül. Azért, mert természetes édes borról beszélünk, nem biztos, hogy az édességen van a hangsúly. A komplexitás, a tannin, a botrytisz, a kristálytiszta struktúra sokkal előbbre való. Illatban és ízben a gyümölcsöké a főszerep.

Még érezni a szőlő zamatát, de ott figyel a virág-narancshéj-aszalt sárgabarack is. Szerkezete telt és olajos, mégis könnyed szövésű, sokkal jobban itatja magát, mint mondjuk egy mádi aszú. A hordó már egész jól belesimult az összképbe, de azért itt-ott még megvillan a vanília. Stilton sajthoz, távol-keleti, egzotikus, csípős-savanyú ízvilág mellett a legszebb. Kipróbáltuk.

A kategória további hírei