Itt a Bogyólé, a 2022-es évjárat első vörösbora

2022. 10. 19., 19:56
Borok
4333
By Gusto

A Vylyan Pincészet idén már tizennyolcadik alkalommal hirdette meg művészi címkepályázatát.

A Vylyan Pincészet a legfrissebb bor és a legújabb művészeti áramlatok találkozásának lehetőségével ad lendületet és kihívást a jövő grafikusművészeinek.

Idén 12 művészeti intézmény hallgatói vettek részt a pályázaton. A pincészet csavart egyet az idei kiíráson és az év Pantone színének választott Very Peri színt adta meg a csavarzár színéül. A pályázóknak ehhez illeszkedő címkét kellett tervezniük és kikötés volt, hogy a Very Peri szín a címkében is köszönjön vissza.

A szakmai zsűri 194 pályamű közül választotta ki a dobogós címkéket.

A győztes kihirdetésére október 14-én került sor, a 2022-es Bogyólé Kiállítás megnyitóján. Íme a díjazottak listája:

  1. helyezett: Murin Dóra (MOME)
  2. helyezett: Babarczy Myriam (METU)
  3. helyezett: Pataki Lili (METU)

Közönségdíj: Hajdu Boróka (Egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem)

A címkepályázat nyertese, Murin Dóra így nyilatkozott a művéről, és a címke mögött rejlő inspirációról:

„A Bogyólé esetében szinte rögtön volt elképzelésem a végeredményről. Szőlőföldeket nézegettem, amiknek a ritmikussága, mozgalmassága és játékossága nagyon megihletett. A sávok áramlása vezeti a szemünket a feliratok irányába, amit a bogyóval együtt a lemenő nap inspirált. A 2022-es év színe, a „Very Peri” volt a kiindulópont a palettámban, ehhez válogattam a többi színt, amikkel egy friss és üde összhatást szerettem volna elérni. Címnek a Színes szőlőföldek-et választottam, ami szépen alliterál és dallamos hangzása miatt jól passzol a képi világhoz.”

A Bogyólé név francia beaujolais nouveau-t idézi. A választás nem véletlen, hiszen a Bogyólé a francia újbor készítésének hagyományait követi. Ennek lényege, hogy a leszüretelt, sérülésmentes szőlőfürtöket zárt tartályokban, szénsav köpeny alatt dolgozzuk fel, zúzás és bogyózás nélkül. A bor így a szőlőbogyón belül születik robban életre, az erjesztés után pedig azonnal palackokba is kerül.

A pályázat TOP 50 pályaművéből összeállított kiállítás november 6-ig megtekinthető a MOME Ground területén.

Forrás és fotók: Vylyan Pincészet