Magyar sauvignon blanc lett a legjobb a Les Mondial Des Vins Blanc versenyen

2021. 10. 15., 15:15
Borok
8048
By Gusto

23. alkalommal rendezték meg a fehérborok világversenyét Elzászban. A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet által akkreditált megmérettetésre minden évben 1000 fölötti mintaszám szokott beérkezni.

Idén óriási magyar siker született a versenyen, ugyanis a sauvignon blanc kategóriát (Trophée Vin Sec – catégorie SAUVIGNON Blanc) az összes induló közül a Balatonfüred-csopaki borvidéken amúgy idehaza is sikeres Feind Pincészet 2020-as Sauvignon Blanc-ja nyerte.

A pincészetről

1995-ben Feind Lajos alapította a borászatot, amikor a Balaton partján 14 hektár szőlőt vásárolt. Innen indult a szőlőgazdálkodás és ezt vitte tovább a borászat irányába. 20 év alatt 130 hektárra bővítette szőlőterületeit. A szőlőültetvények legnagyobb része Balatonfőkajáron az Öreg-hegyen található, ezen kívül Balatonvilágoson, Balatonaligán és Balatonfüreden is vannak területek, vagyis minden ültetvényük a Balatonfüred-Csopaki borvidékhez tartozik.

2019. januárjában Feind Lajos a borászat vezetését fiára Feind Zoltánra, valamint Bacskai István ügyvezetőre bízta. Az új vezetők megítélése szerint a borászati üzem már rég kinőtte magát, ezért Balatonfőkajár határában egy 2 000 m2-es borászati üzemet álmodtak meg. Ez komplett beruházás volt, a szőlőfeldolgozástól a présekig a palackozó üzemen át ma már minden egy helyen található.

(forrás: vince.hu)