Meghalt Rohály Gábor

2022. 04. 23., 12:54
Borok
4188
By Gusto

87 évesen meghalt Dr. Rohály Gábor.

Egyike a Magyar Bor Akadémia alapító tagjainak, feleségével, Mészáros Gabriellával együtt létrehozta a Borkollégiumot, generációk tanulták tőle a bor szeretetét és kulturált fogyasztását.

Rohály tanár úrnak óriási szerepe volt a hazai borszaknyelv megteremtésében. 

Mészáros Gabriellával közösen jegyezett Borkalauza a minőségi borfogyasztás valódi iránytűje volt.  

Kapott mindenféle díjakat, többek között: Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (2010), Bussay László emlékdíj (2014).

Nyolcvanadik születésnapján így beszélt róla Szepsy István, az ő szavaival idézzük fel a tanár úr alakját:

„1995-ben ismerkedtünk meg, a Borkollégium, dr. Rohály Gábor a Sárga Borház emeletén bírálta többek között az én boraimat is. Nagy élmény volt látni, hogy hogyan kóstoltak és csillagoztak. Amikor megkóstolták az első aszúmat, összenéztek. Azt gondolták, hogy meg kell állni és meg kell beszélni. »Mondjátok már meg, hogy ki ez a Szepsy, aki két csillagot kapott!« Nem ismertek engem, de innentől kezdve elfogadtak. Vagy több is ennél: Rohály Gábor az eredményeimet nemcsak Tokaj eredményének tekintette, hanem közös teljesítménynek.

Amikor megszervezte a századkóstolót, és bevitte az én két boromat is, akkor is a tokajiaknak szurkolt. Aztán meghatódott, hogy ezek a külföldiek szemében is jóval érdekesebbek voltak.

Nagyon sok közös emlékünk van. Találkoztunk Bordeaux-ban, együtt tartottunk bemutatót Bécsben. Együtt jártunk Jancis Robinsonnál és Hugh Johnsonnál is. De arra emlékszem a legszívesebben, amikor együtt néztük a napkeltét a Nyulas-dűlőből. Ma is nagy szeretettel gondolok Rohály Gáborra.”

Kép forrása: Mészáros Gabriella facebook