Egri bikavér még sosem kapott ekkora nemzetközi figyelmet

2023. 11. 05., 15:59
Borok
2150

Nemrég adtunk hírt arról, hogy a világ egyik legismertebb borszakírója, James Suckling 98 pontra értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok 2018-as évjáratú Agapé Nagy-Eged-hegy dűlő Egri Bikavér borát.

A magas pontszámhoz a leírás mellett James Suckling nemes egyszerűséggel csak annyit fűzött hozzá: világklasszis!

A bor kereskedelmi forgalomban még nem kapható, de idősebb és ifjabb Lőrincz György jóvoltából minap a hazai szakemberek is megkóstolhatták Budapesten, a St. Andrea Restaurantban. Mi sem hagyhattuk ki.

Lőrincz Györgyék a világklasszist három előzenekarral, három szintén magas pontszámot kapott tétellel vezették be.

Ez volt a sorrend: 

  • Örökké Egri Csillag Superior 2022 (James Suckling 94 pont)
  • Hangács dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2021 (James Suckling 95 pont)
  • Merengő Egri Bikavér Superior 2019 (James Suckling 95 pont)
  • Agapé Nagy-Eged-hegy dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2018 (James Suckling 98 pont)

A 2022-es Örökké hordóválogatás, az évjárat tükre (nehéz, aszályos), több termőhely és talajadottság (mész, riolit tufa) egyensúlyát hivatott kifejezni. Furmint, hárs, olasz, sauvignon blanc finoman balanszírozott együttese, ékes bizonyítéka annak, hogy az egri a házasított borok hazája. 

A 2021-es Hangács-dűlő Egri Bikavér Grand Superior fantasztikus anyag, nagy ígéret, de szerintem még elképesztően fiatal, ha rajtam múlna, várnék a piacra dobásával. Kékfrankos, merlot, cabernet franc, pinot noir és kadarka dűlőszelektált házasítása.

A 2019-es Merengő Egri Bikavér Superior már az Agapé előszobája. A Merengő 2002-ben született, Lőrincz Györgynek ezzel a borral sikerült először újrafogalmazni az egri bikavért. Valamennyi évjáratát kóstoltam, személy szerint a Merengőt tartom az egyik legszebb magyar vörösbornak.

A 2019-es már iható formában van. Vagány évjárat, ahogy fiatalabb Gyuri fogalmaz. Hordóválogatás, ott van benne az összes termőhely és talaj, keresztmetszet, összegzés, megmutatja, mire képes a birtok egy adott évjáratban.

Gyenge évjáratokban értelemszerűen nem készül Merengő. A 2019-es gyönyörű, tömör, sűrű, de elegáns, sima tanninok, gyümölcsösség, érettség és elegancia egyensúlya. Vakon kóstolva, ahogy a Merengő korábbi évjáratai kapcsán oly sokszor leírtam már, végtelenül kifinomult barolónak gondolnám.

Megjegyzem, Suckling Gyuriék egyik hordós kékfrankosát az általa 100 pontra értékelt Roberto Voerzio 2015-ös La Serra Barolójához hasonlította.

Tette mindezt személyesen, mert a magyar borok mustrájához ugyan a hazai termelők küldhették ki neki a borokat, de a St. Andreához a feleségével és egy kollégájával látogatott el. 

Amúgy a hazai borszakértők véleménye erősen megoszlik James Sucklingot illetően. Van, aki csak legyint a neve hallatán, mert szerinte az angol borguru túl könnyelműen szórja a magas pontokat. 

James Suckling éves szinten cirka 30 ezer bort kóstol, Magyarországról cirka 280 bort csekkolt, melyeket átlagban 88 és 94 pont között értékelt. 

Az Agapé Nagy-Eged-hegy dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2018 Gyuriák saját bevallása szerint életük legfontosabb bora. 

A mészkőalapú termőhely nemzetközi viszonylatban is egyedi, grand cru terület, ezt Gyuriék már James Suckling nélkül is bebizonyították. 

Ami biztos, hogy az innen származó borok elképesztően hosszan érlelhetők, a nagy öregek szerint hatéves kora alatt Nagy-Eged bort megkóstolni egyenesen bűn. Rendkívül gyümölcsös és friss, elegáns tannin, tömörség és elegancia egyensúlya.

A 2018-as amúgy a St. Andrea elmúlt 21 évében az egyik legkiemelkedőbb évjárat, komplexitása és mélysége példátlan. 

Fotók: gusto.hu