Öt remek hazai bort ajánl a sommelier
Ahogy a nyári esték hosszabbak és melegebbek lesznek, úgy foglalja el a borkedvelő közönség egy pohár bor társaságában a hangulatos belvárosi teraszokat, vagy a napernyő alatti kerti székeket a családi és baráti összejövetelek alkalmával.
A gyümölcsös rozék, a friss fehérek és a selymes vörösök pedig segítenek kihangsúlyozni és emlékezetessé tenni ezeket a pillanatokat.
Ehhez ajánl öt remek tételt Lisztes Ivett, az N28 Wine & Kitchen sommelier-je.
„Tiszta gyümölcsös aromák jellemzik a balatonfüredi Villa Gyetvai Sauvignon Blanc tételét. Nem véletlenül ez a pincészet egyik legnépszerűbb bora. Az egres, a citrom, a grapefruit, a vágott fű és a bodza aromája a vezető illat, ízében a bor száraz, citrusos ízekben gazdag. Aperitifnek tökéletes választás lehet, friss sajtokkal, zöldséges fogásokkal" - kezdi a sort a sommelier. Nem hiába népszerű tétel, hiszen az év ezen időszakában mindig a gyümölcshangsúlyos, frissítő borokon van a fókusz.
Ez jellemző a Barta pincészet "Egy kis Furmint"-jára is. A magas minőségű borra vágyó, ám még kezdő borfogyasztókat szerette volna a pincészet borásza ezzel megszólítani, hiszen egy könnyen szerethető, friss, kedves karakterű nedűről van szó, mely belépőként szolgálhat a komoly borozás világába, és azok is örömmel fogyaszthatják, akik könnyedségre vágynak.
A bor élvezetének pillanatában való elmerülést a kellemesen citrusos, végtelen lecsengésű Holdvölgy Meditation tétel is segítheti, melynek illatában a fehér tea és a maracuja dominál. A világhírű tokaji borvidék szívében, Mádon található pincészet talajtanilag, éghajlatilag, makro- és mikroklímáját illetően is különleges helyet foglal el a borászat világában.
Aki a kimagaslóan friss tételeket kedveli, annak Streit Zagonyi Roséját ajánlja a sommelier. "Igazi gyümölcsbomba, a ribizli és a szamóca dominanciájával. Szinte kiugrik a pohárból annyira friss és ropogós. Élénk savakkal, amit egy leheletnyi szén-dioxid egészít ki, hogy a korty egy igazán kedves élmény maradhasson. Komolyabb karaktere miatt bátran választhatjuk húsok mellé" - jellemzi a bort Ivett.
De hogy a selymes vörösök kedvelőiről se feledkezzünk meg, nekik az egészen világos, halvány rubint árnyalatú Attila Pince Syrah tételét ajánlja a szakember, melyet egy nagyon izgalmas fűszerkészlet teszi izgalmassá, amely mellett elsősorban piros szilva, cseresznye, málna és piros ribizli érezhető.
Forrás: arterego.hu