Újgenerációs borbolt nyílt Budapesten

2023. 03. 05., 15:17
Borok
7420

Ha rajtam múlna, természethű borokért, jelentsen ez bármit, elsősorban nem plázába mennék. Most mégis a Westend felé veszem az irányt.

A Mitiszol? természethű borokra specializálódott üzlet és borbár ugyanis a gigantikus bevásárlóközpont I. emeletén nyílt meg. Pontosabban már tavaly decemberben kinyitották, az elmúlt két hónapban azonban tesztüzemben működött. 

A hivatalos megnyitón vagy tucatnyian jöttünk össze a szakmából, ahol Kürthy András boltvezető, Kató András borszakértő és Takács Emőke marketing vezető mesélt a koncepcióról. 

A boltocska dizájnja korszerűen pöpec, enteriőrjét a Hello Wood nemzetközi építész csapattal együtt faragták ki, az átlátszó, fémrekeszeket idéző borpolcok légiesek, a falakat a magyar graffitisek egyik legelismertebb alakja, Nikon One rosszalkodta össze.

Kató Andrást ezer éve ismerem, a természethű borokkal már igen régóta foglalkozik, anno ő működtette a Terroir Clubot, annak szellemiségéből nőtt ki a Mitiszol?, ami aztán 2020-ban a Chef Market Food Service Company, Budapest és Pest megye egyik legnagyobb prémium HoReCa beszállítójának a tulajdonába került.

Amikor Andrást arról faggatom, miért épp a Westendben nyitottak üzletet, nem idegen-e ez a környezet a természethű borok számára, azt válaszolja, alapvetően a fiatalokat szeretnék elérni ezzel a döntéssel. Az új generációk számára a természetes borok filozófiája már magától értetődő, hiszen ők már az iskolában tanulnak a fenntarthatóságról. Ráadásul régebben ezekért a borokért Budapest külkerületébe kellett elzarándokolni, most viszont ezen a központi helyen mindenki számára elérhetővé váltak.

Na de mit takar a természethű bor elnevezés?

Kató Andrisék filozófiája szerint, idézem,  az igazán jó borhoz nincs semmi hozzáadva és nincs semmi elvéve belőle, így fejezi ki a termőhely, a talaj, a klimatikai adottságok, vagyis a terroir (termőterület) megismételhetetlen jellegét.

A náluk megtalálható, termőhelyük sajátosságainak teljes tiszteletben tartásával készült borok elsősorban kis magyar és európai birtokokról származnak, amelyek egytől-egyig ékes bizonyítékai annak, hogy a mainstream mellett létezik az évszázadok alatt kialakult borvalóság.

Kínálatukban 45 magyar és külföldi birtokról származó tételek szerepelnek, utóbbiak javarészt kizárólagos forgalmazásban – csakúgy, mint a magyarok személyes kapcsolatok útján. Kiemelt hangsúlyt fektetnek a gyöngyöző, habzó választékra (champagne, cava, prosecco, petnat).

Kiemelt márkák:

Domaine Huet: A biodinamikus szőlőtermesztés igazi úttörője a Loire mentén. Olyan kiváló, prémium minőségű fine borokat készítő pincészet, melynek tételei több budapesti fine dining étterem menüjében is megtalálható. 

Fidora: Olaszország Veneto tartományában működő organikus pincészet kiemelkedő ár-érték arányú rendkívül izgalmas tételekkel. Rosé Proseccojukat 2021-ben a világ legjobb rosé Proseccojának választotta egy neves amerikai borszaklap (Wine Enthusiast). 

Clos Henri: Az új-zélandi Marlborough-ban található Wairau-völgy déli részén búvik meg az ellenőrzött organikus művelést folytató birtok. Az új-zélandi terroir és a francia alapító család elkötelezettsége egészen különleges fehér borok megalkotását teszi lehetővé számukra.  

Rendkívüli borokat kóstoltunk a megnyitón, melyekről további cikkekben számolunk majd be.

Fotók: gusto.hu

A kategória további hírei