Ritkán kóstolhatunk ennyire gazdag pisztáciafagyit

2024. 05. 31., 08:00
Étterem
2665

Vannak biztos pontok a fővárosban. Az egyik ilyen édességforrás a Sütit akarok a Komjádi uszoda mögött. Most már nem csak a sütikért, hanem fagyiért is betérhetünk oda.

Kapusi Gerti és Menyhért Attila évek óta csendben dolgoznak azon, hogy afféle igazi, törzsvendéges hely alakuljon ki a Frankel Leó utcában – úgy tűnik, sikerült, a covid hullámok, a piaci változások ellenére is köszönik, megvannak, sőt, fejlődnek.

Korábban, több évvel ezelőtt már próbálkoztak mástól beszerzett fagyival, de most szakmailag is kiteljesedve, kitanulva ezt a mesterséget is, nekifogtak annak, hogy saját maguk gyártsák a meleg nyarak kedvencét. Tudom, oda jutottunk 2024-re, hogy a kézműves jelző végletekig elcsépelté és kiüresedetté vált, de ezekre az ízekre, a mögöttük tetten érhető gondosságra nem nagyon van jobb szavunk.

Aki ismeri a süteményeiket, vagy látta Gertit a TV Paprika adásaiban, tudja, az egyszerű, hagyományos dolgokat kedveli, igaz, azokat technológiai maximalizmussal és szeretettel készíti el – ugyanez a szellemiség köszön vissza a fagylaltoknál is. Az ízek tiszták, de erősek. A citromfagylalt nem egy óvatos játék, s külön öröm, hogy érezhetően nem flakonos citromlé az alapja.

A csokikedvelők figyeljenek: tejes és vizes verziót is kínálnak, elképesztő különbséget ad nem csak az afrikai és dél-amerikai kakaó, hanem a technológia is; nekem a szorbé verzió lett a kedvencem. A Sütit akarok cukrászda több ikonikus süteményt kínál, amelyeket mostantól fagylaltként is kiélvezhetünk. Gerti és Attila flódnija legendás, és a szeretett aromák már a tölcsérben is működnek, ugyanúgy, mint a tiramisu vagy a perzsa csók.

Ritkán kóstolhatunk ennyire erőteljes és gazdag pisztáciát, mint náluk: a csokis peremre tapasztott magdarabokon trónoló gombóc a látogatás csúcspontja volt, ezért még biztos, hogy visszatérünk a nyár során.

A normál ízek 550 forintba, az extrák, mint a pekános sajttorta, vagy a Santo Domingo csoki 700-ba kerülnek. A gombócok öt dekásak – állaguk remek, érezni, hogy nem zsírsavas segédanyagokkal vannak megtámasztva. Gerti és Attila elmondta, hogy hamarosan izgalmas, speciálisan összeállított fagyikelyhekkel is készülnek: a gyerekkor legszebb emlékeit szeretnék átültetni a jelenbe.

Öröm, hogy a klasszikus turistazónán kívül is vannak olyan helyek, ahol a fagyit nem a kompromisszumok, hanem a szakma szeretete határozza meg. Bátran ajánljuk!

Képek: Zirig Árpád / Gusto.hu