6 kisgép, amely egyetlen konyhából sem hiányozhat

2023. 02. 02., 16:09
Gasztrohírek
17167
By Gusto

Gofrisütő

Kezdjük mindjárt a bűnös élvezettel. A gofrisütő egy olyan konyhai kisgép, amelyet főként gofrik készítésére használnak. A gofri egy édes, ropogós sütemény, amelyet általában tejszínhabbal, gyümölccsel, lekvárral vagy csokoládéval tálalnak.

A gofrisütőt azonban nem csak gofrik készítésére lehet használni, hanem például panini vagy szendvicsek melegítésére is alkalmas lehet. Néhány gofrisütő modellbe beépítettek olyan lemezeket is, amelyekkel például palacsintát vagy grillezett sajtot is lehet készíteni.

Konyhai robotgép vagy keverő

A konyhai robotgépek széles körűen használhatók a konyhában. A leggyakoribb funkcióik közé tartozik:

 • Keverés - a robotgép segítségével egyszerűen összekeverhetők a különböző alapanyagok, például tészta, sütemény, fagylalt, krémek vagy pürék.
 • Szeletelés és aprítás - a robotgépnek van olyan kiegészítője, amely lehetővé teszi, hogy különböző méretűre és vastagságúra szeleteljük vagy aprítsuk a zöldségeket, gyümölcsöket, húst vagy sajtot.
 • Kockázás és darabolás - az olyan élelmiszerek, mint a zöldségek vagy gyümölcsök, kockákra vagy apróbb darabokra vághatók a robotgéppel.
 • Kinyomás és facsarás - a robotgép segítségével kinyomható a gyümölcsök és zöldségek leve, valamint készíthetők friss turmixok vagy smoothie-k.
 • Dagasztás - a robotgép segítségével tésztát is dagaszthatunk, így például készíthetünk kenyeret vagy pizzát.
 • Főzés és sütés - néhány robotgép képes főzni és sütni is, például lassú főzőprogrammal, vagy akár grillezni is lehet velük.
 • Egyéb funkciók - néhány konyhai robotgépnek további funkciói is vannak, például húsdarálás, tojásfőzés, fagylaltkészítés és kávédarálás.

Összességében a konyhai robotgépek széles körűen használhatók a konyhában, és lehetővé teszik az ételek gyorsabb és egyszerűbb elkészítését.

Turmixgép

A turmixgép az ételek vagy italok zúzására, keverésére, aprítására és elegyítésére használható. Alapvetően két fő típusa van: a kézi turmixgép és az álló turmixgép. A kézi turmixgép általában egy markolatból, egy motoros egységből és egy rozsdamentes acélból vagy műanyagból készült kézi mixerfejből áll.

Az álló turmixgép nagyobb méretű, és általában egy nagyobb teljesítményű motorral és egy rozsdamentes acél, üveg vagy műanyag edénnyel rendelkezik. A turmixgépekkel levesek, smoothie-k, koktélok, pürék, szószok, dresszingek, gyümölcssaláták és egyéb ételek készíthetők.

Botmixer

A botmixer vagy kézi mixer különböző feladatokra használható a konyhában. Segítségével például könnyedén elkészíthetők a krémlevesek, szószok, öntetek, pürék, habok, krémek és sok más étel. A botmixerrel könnyen lehet aprítani, keverni, habverni és pépesíteni az ételeket, így ideális segédeszköz lehet a konyhai munkákban.

A botmixerrel készíthető ételek közé tartoznak például a levesek, szószok, pürék, torták, muffinok, smoothiek, desszertek és sok más étel.

Kenyérpirító

A kenyérpirító arra használható, hogy pirítsunk kenyeret vagy más pékárut, például zsemlét, bagettet, kalácsot vagy croissant-ot. A kenyérpirítóban két fűtőelem van, amelyek között a kenyeret elhelyezzük, majd egy kapcsolóval bekapcsoljuk a készüléket, és a fűtőelemek melegsége megpirítja a kenyeret. A modern kenyérpirítók általában különböző beállításokkal rendelkeznek a pirítási fokozatokhoz, valamint funkciókkal, mint például a fagyasztott kenyér olvasztása vagy a melegítés.

Vízforraló

A vízforraló, ahogy a neve is sugallja, főként arra szolgál, hogy vizet forraljon fel. Ez azonban nem csak teakészítéshez hasznos, hanem számos más konyhai feladatra is alkalmazható, például:

 • Tésztafőzés - a tészták főzésekor általában sok vizet kell forralni, amit egy nagyobb adag esetében kényelmesebb és gyorsabb vízforralóval megtenni, majd aztán az edénybe önteni.
 • Instant levesek, kávé, tea készítése - a vízforraló gyorsan és hatékonyan forral vizet, így az instant levesek, kávék, teák elkészítése is gyorsabbá válik.
 • Zöldség blansírozás - ha zöldséget szeretnénk blansírozni, előbb általában fel kell forralni egy nagyobb mennyiségű vizet, amit szintén kényelmesebb a vízforralóval megtenni.
 • Hőmérsékleti sokkok készítése - a hőmérsékleti sokkok készítése során előfordulhat, hogy gyorsan kell forró vizet vagy jéghideg vizet készíteni. A vízforraló segítségével a forró vizet könnyedén elkészíthetjük.

Összességében a vízforraló egy nagyon hasznos és sokoldalú konyhai eszköz, amely segíti az ételek és italok elkészítését, és időt és energiát takarít meg.