A japánoknak is elegük van a részeg turistákból

2024. 06. 22., 19:15
Gasztrohírek
2855
By Gusto

Úgy tűnik, nem csak a pesti bulinegyedből van elege az ott lakóknak: Tokió egyik legnépszerűbb turistaövezete is igyekszik megfékezni a tivornyát, céljuk, hogy az utcákról, a közterületekről a bárokba és az éttermekbe szorítsák vissza az alkoholt.

Az intézkedés várhatóan októberben lép életbe Sibujában (Shibuya), a szórakozóhelyeiről ismert negyedben, ahol a nyilvános helyeken minden nap este 6 órától reggel 5 óráig tilos lesz a szeszfogyasztás.

Ken Hasebe polgármester nemrégiben tett nyilatkozata szerint már évek óta járőröznek, de a lakók szigorúbb feltételeket szorgalmaztak. Tavaly ősszel Sibuja már betiltotta a Halloweenhez kapcsolódó programokat a kerületben – ennek is a túlzott alkoholizálás volt az oka. A polgármester szerint akkor a helyi vállalkozások is támogatták a kezdeményezést, kérve annak állandóvá tételét.

A terület a vendéglátóhelyeken kívül is remek attrakciókat tartogat: a Meidzsi sintószentély, a Center-gaj bevásárlóutca, a legendás Sibuja kereszteződés, a Hacsikó szobor, a Jojogi park vagy a Haradzsuku és Omoteszando bevásárlóutcák is tömegeket vonzanak. A város vezetése definiálta, hogy a túl sok turista káros a negyedre, hisz nem csak összetűzések történnek, de a nagy mennyiségű szemét, üres doboz és palack is kiütötte a biztosítékot.

Mióta a covid-lezárások véget értek, még több turista választja úti célul Japánt: idén áprilisban és májusban több mint hárommillió látogató érkezett az országba, és nem úgy tűnik, hogy a trend mérséklődne a nyár folyamán. A polgármester szerint a látogatók tájékoztatása a helyi kultúráról fontos része a nemzetközi turistaáramlat kezelésének.

Kiotó óvárosában, ahol gésákkal és tanítványaikkal, a maikókkal találkozhatunk a régi sikátorokban, szintén gondot okoznak tolakodó magatartásukkal a turisták. Gyakran hallani zaklatásokról – nem véletlen, hogy a helyiek igyekeznek lezáratni bizonyos területeket a külföldiek elől.

A város vezetősége poszterekkel és brosúrákkal hívja fel a figyelmet Japán társadalmi szokásaira, az illemhelyek használatára vagy éppen az éttermi viselkedésre. Az iránymutatás a gésákat is érinti, arra kérnek mindenkit, ne érintsék meg a nőket, ne húzkodják a kimonójukat, és ne fényképezzék őket engedély nélkül. Ennek ellenére a gésa-paparazzik és a kellemetlen turisták továbbra is konfliktusforrások a látogatók és a helyiek között.

Forrás: CNN, kép: Pixabay.com