Itt a nagy krumpliteszt

2022. 12. 14., 16:24
Gasztrohírek
14477
By Gusto

Hatalmas sikert értek el a Dunaegyházán termesztett GoldenBurg burgonyák.

A Haladás Mezőgazdasági Zrt. krumplijai ugyanis a Nébih legújabb Szupermenta tesztsorozatában minden kategóriában dobogóra kerültek. Ez egyértelműen jelzi, hogy a magyar krumpli nemzetközi összevetésben is megállja a helyét, hiszen a vizsgálatba bevont tételeknek több mint a fele külföldi, import burgonya volt.

A vizsgálat fókuszában a 8 legnagyobb hazai kereskedelmi láncban kapható csomagolt burgonyák álltak: 27 tételt vettek górcső alá, amelyeken összesen csaknem 8000 laboratóriumi mérést végeztek el.

A független teszt végeredményeként a GoldenBurg salátának való – „A” típusú – piros Cherie és a főzni való – „B” típusú – Red Fantasy burgonyája a harmadik helyen végzett. Külön öröm, hogy utóbbi kategóriában kizárólag bio termékeket soroltak előrébb a Nébih szakemberei, vagyis a Dunaegyházáról származó krumplik ezekkel is felveszik a versenyt. A cég sütni való – „C” típusú –, sárga Wega burgonyája ezüstérmet kapott. E szerint tehát nem volt olyan kategória, ahol a GoldenBurg burgonya ne került volna dobogóra.

A laboratóriumi vizsgálatok során egyebek mellett ellenőrizték a növényvédőszer-maradékok és a nehézfémek esetleges jelenlétét, valamint penész és GMO vizsgálatot is tartottak. A teszt egyébként összességében igen megnyugtató eredménnyel zárult, ugyanis mindent tételnél rendben találták a határértékeket az ellenőrök.

A nyitókép illusztráció, credit: https://www.woodenearth.com/