A magyarok is ott vannak a Bocuse európai döntőjében

2024. 03. 19., 10:30
Gasztrohírek
5584

Elkezdődött a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny európai döntője a norvégiai Trondheimben. A március 19-20-án zajló szakmai összecsapáson a magyarok is részt vesznek. 

A csapat élén a hazai döntő győztese, Kelemen Roland, a nyíregyházi Hunguest Sóstó szálloda séfhelyettese áll, a commis pedig a siófoki Fodor Noel, aki tavalyelőtt végezte el a szakácsiskolát, és családja éttermében dolgozik szülővárosában. A coach pozíció Szabó Lászlóé, aki korábban kétszer is indult a Bocuse d'Or hazai döntőjén, de szerepelt a nemzeti szakácsválogatottban is.

A kontinensdöntő idei témái izgalmasak és északiak: a tálat két fő összetevőből, a lofoteni skreiből, azaz egy Norvégiában honos tőkehalból, valamint a fröyai fésűkagylóból kell megalkotni. Ehhez két zöldségköretet jár, valamint egy olyan harmadik, amelyben a tőkehal is szerepel. A hústányér témája a Röros régióból származó rénszarvas-fartő, amibe az állat nyelvét és a lábszárát is bele kell komponálni: izgalmas kötelező adalék a helyi alkoholos ital, az akvavit is.

Kelemen Roland szerint a skrei feszesebb, izmosabb, kevésbé zsíros a húsa, így próbálnak vele finoman dolgozni, a természetességét megőrizni. A rénszarvas-fartő sem hétköznapi: mivel az állat egész évben a szabadban legel, zuzmón, gyógynövényeken és hangán él. A magyar szarvasoknál kevésbé inas, ezért kellemesebb vele a munka.

A csapat felkészítésében részt vesz Christian Andre Pettersen is, aki kétszer, 2019-ben és 2021-ben is bronzérmet vihetett haza a Bocuse d'Or lyoni döntőjéről. A norvég séf elsősorban az alapanyagokkal kapcsolatos tudását és versenytapasztalatát igyekszik átadni a csapatnak.

A magyar csapat március 20-án, a második napon kezdi meg a munkát 10.30-kor. A tálalásuk 15.25-kor indul. A verseny élőben követhető a rendezvény weboldalán. https://www.bocusedor.com/fr/streaming

Forrás: MTI, Magyar Bocuse d’Or Akadémia