Ezt a 10 fehérbort szerettük 2024-ben a legjobban

2024. 12. 29., 12:00
Borok
3202

Szokásos évzáró összegzésünk következik.

Nagy részét megírtuk év közben a Hét bora rovatunkban, ezeket most újra kóstoltunk, és amik továbbra is nagyon tetszettek, azokat beválogattuk a top 10-be. 

Györgykovács Imre Nagy-Somlói Sárgamuskotály 2022

Kifinomult, elegáns, hűvös illat, semmi túlzó parfüm, az ásvány dominál, csak utána köszön be a rózsa, óramű pontossággal. 

Ízben a sós-ásványos aromák hasítanak, itt-ott megvillan a szőlő, fehér húsú őszibarack, fehér rózsa, de minden cseppjében szikrázik a somlói bazalt. 

Figula Köves 2022 (magnum palack)

Illatában érett gyümölcsök, fehér virágok, gyógynövények és zöldfűszerek. A zöld az ízképnek továbbra is meghatározó karakterjegye, amit a hűtött erjesztés alatt végig héjon tartott olaszrizling visz a furminttal kötött házasságba. 

Nüánsznyi különbség, hogy a 2020-ashoz képest (70-30%) ebben az olaszrizling-furmint aránya 80-20%.

A korty krémes, elegáns, telt, extra széles, tele az olaszrizling héjából kinyert elektromos vibrálással.  Fokozottan igaz ez a magnum palackos verzióra, amit a Pannon Bormíves Céh idei karácsonyi ünnepi nagykóstolóján volt szerencsénk abszolválni.

Szászi Endre Szent György-hegy Olaszrizling 2022

Tündérisége: ezoterikus, az anyagtalanság irányába elmozduló tisztaság. Illata a fehér húsú őszibarack és az ásványiság törékeny találkozása. A kettő között híd a menta hűvös fűszeressége.

Szerkezetében is megragadható ugyanez a tündériség: olajos, sűrű, húsos teste egyszerre légies, puha, áttetsző. Tényleg csak ahhoz tudom hasonlítani, amikor a lédús champion őszibarackba beleharapok.

A harmónia momentán azt jelenti, hogy nincs hiányérzetem. Miközben ezt a bort kóstolgatom, eltelek az érzéssel, hogy ennél jobb olaszrizling nem kell. Nem azt mondom, hogy nincs ennél jobb, de itt és most ez a tökéletesség illúziójával tölti ki a pillanatot.

Bott Frigyes Furmint 2023

Bott Frici, a Garammenti borvidék frontembere biodinamikus szemlélettel készíti borait. Fő fajtája a furmint, amit nagy gondossággal babusgat. Egész fürtös préselés után nincs héjon tartás, 10 hónapig 5 hl-es hordókban seprőn, fejtés és kénezés nélkül érlelődik. Tíz hónap után a három hordónyi mennyiséget összeházasítja és 15 mg összkénnel letölti.

A bor éteri tisztaságú, alma-körte, őszibarack az illatban, amit az íz is megörökölt. Finom savak keretezik az ízképet.

Szijjártó Előd Sauvignon blanc 2023

Méltó válasz arra a kérdésre, lehet-e Etyeken ebből a fajtából az új-zélandihoz felérő minőséget produkálni.

Szerintem egyértelműen lehet. Illatban talán egy árnyalattal visszafogottabb, szofisztikáltabb, nem ver orrba a bodza-fű-macskapisi, de az ásványosság mellett valamennyi illatjegy ott kergetőzik a pohárban.

Ízben a penge savak élén ott táncol az immár klasszikusnak számító ízjegy mindegyike: egres, bodza, macskapisi, frissen vágott fű, csalán, némi gyümölcs (őszibarack) és leheletnyi hárs-akác.

Tornai Aranyhegy Juhfark 2022

Ami első blikkre szembeötlő, az a ráncfelvarrott címke, megújult a Tornai borok dizájnja. Hogy előnyére vagy hátrányára, azt döntse el a kedves fogyasztó. Nekem speciel nem jön be, de ez legyen az én problémám.

Intenzív illatában az ásványosság mellett fehér virágok, champion őszibarack, alma-körte, szárított mezei virágok, menta, fehér tea, fűszerek aromái kavarognak.

Elöl az ásványos-sós ízek krémes struktúrába ágyazva, a korty közepén jelentkeznek a gyümölcsök.

A korty lágy testtel, krémes textúrával, finom savakkal cseng le. Utóízében és szárazpróbájában szerényen szót kérnek a hordó aromái.

Kikelet Hárslevelű 2022

Berecz Stéphanie birtok hárslevelűje tarcali területeken, löszös talajon nevelkedett. Illatában déligyümölcsök, méz és virág. Ízben visszaköszönnek a déligyümölcsök, kiegészülve finom ásványisággal, savakkal.

Hosszú utóízű, elegáns, gazdag bor.

St. Andrea Örökké 2023

Hárslevelű, sauvignon blanc és furmint, illetve csipetnyi szürkebarát és olaszrizling házasítása. Nemcsak a fajták, de a változatos területek (Nagy-Eged-dűlő, Kis-Eged, Mária) talajadottságai is összeadódnak a végeredményben.

A kézi szüretet irányított erjesztés követte hordóban és tartályban, majd 5 hónapot kerekedett tölgyfahordókban.

Illatában fehér húsú gyümölcsök és „tengeri” sósság. Ízben az élénk, vibráló savak mellett diszkrét hordóaromák, gyümölcsök és sós jegyek váltakoznak a hosszú lecsengésben.

Koranyár 2023 Áts Károly

Illatában a sárgamuskotály virágos jegyei dominálnak, de olyan visszafogottan, pacsulimentesen, hogy öröm szagolgatni.

Ez a visszafogottság növeli borszerűségét.

A virágok mellett illatban és aztán ízben is inkább az ásványosság viszi a prímet. Alkoholfoka mindössze 11, 5%, ennek ellenére úgy van megszerkesztve, hogy egészen kellemes, harapható a teste.

Sem illatában, sem ízében nincs semmi tokaji jelleg, ami ebben az esetben erény. Egyedül az ásványiság utal a termőhelyre.

Teste, savai, szőlős-virágos zamatai szódáért kiáltanak.

Mondom, az eszményi fröccsbor, Mert régi alapszabály, hogy fröccsöt is csak jó borból lehet.

Juhász testvérek Irsai Olivér 2023

A szőlő muskotályos-rózsás illata tölti be az illatzónát. A parfümöt árnyalja ízben a leheletnyi sós ásványosság. Illatának és ízének a citrusfélék adnak keretet.

Bár csak 11, 5%-os az alkoholja, még sincs bennem hiányérzet. A korty gömbölyű szőlőszem, az íz eleje virágos, gyümölcsös, a közepe krémes, sósba hajló, majd a vége kellemesen ásványos, a virágaromák távoli visszhangjától kísérve.

Fotó: gusto.hu