A svájciak már tudják, hogy lesz egészségesebb a csoki

2024. 06. 24., 08:45
Gasztrohírek
2976
By Gusto

Bátran mondhatjuk, hogy csokiügyben bízhatunk a zürichi műszaki egyetemben, hisz 32 Nobel-díjas tudóst adtak a világnak, másrészt ugye, svájciak. Ki más lenne jobban képben a kedvenc édességünkkel?

Az intézmény tudósai felfedeztek egy metódust, amellyel a csokoládé fenntarthatóbbá és egészségesebbé tehető. De, ami a legjobb hír: ugyanolyan finom marad! Tanulmányuk a Nature Food májusi számában jelent meg, amiben részletezik, miként szakítottak a hagyományokkal a jövő érdekében – céljuk az volt, hogy felhasználják a kakaóbab eldobandó részeit is.

A módszerük a pektinben gazdag kakaóhüvely endokarpiumának újrafelhasználására, amit zselésítve használnak: a kakaópép levének koncentrátuma alkalmas a hagyományos répacukor helyettesítésére.  Az eredmény egy olyan csoki, amely magasabb rosttartalommal rendelkezik, mint az átlagos 100 grammos étcsokoládé (15 g helyett 12 g), és kevesebb telített zsírt tartalmaz (33 g helyett 23 g). Ez mind a hozzáadott rostnak köszönhető.

„Fiziológiai szempontból a rost értékes, mert természetes módon szabályozza a bélműködést és megakadályozza a vércukorszint túl gyors emelkedését csokoládé fogyasztásakor,” osztotta meg Kim Mishra, a tanulmány vezető szerzője az egyetem honlapján. „A telített zsír is egészségügyi kockázatot jelenthet, ha túl sokat fogyasztanak belőle. Van összefüggés a fogyasztásuk és a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázata között.”

A lényeg azonban, és ezt a tanulmányában azt is megjegyezték, az új csokoládé ízében összehasonlítható az hagyományossal – a berni egyetem tesztlaborjának kóstolói a klasszikus és a géles verziót is vakteszteken próbálták ki. Szerintük a két íz közel azonos.

A csapat életciklus-elemzést is végzett, ami kimutatta, hogy ha ez a termék kerülne nagyüzemi termelésbe, csökkenthetné a földhasználatot és jelentős klímavédelmi hatással bírhatna a klasszikus étcsokoládé-gyártásához képest. Ez fontos mérőszám, tekintve, hogy a szegmens szén-dioxid-kibocsátása rendkívül magas.

A kérdés csak, mikor vehetünk ilyet a sarki kisboltban? Kim Mishra szerint ez sajnos odébb van, mert a termeléstől a gyártásig az egész iparágat át kéne alakítani. Az első lépést azonban megtették: a szabadalmat beadták, az eljárást kidolgozták, így lehet, a jövőben még találkozunk az egészségesebb és környezetkímélőbb csokoládéval.

Forrás: Food and Wine

Kép: ETH Zurich, Pixabay.com