Idén is keresik az Év Strandételét

2024. 06. 10., 11:57
Gasztrohírek
4032
By Gusto

Idén tizedszer hirdeti meg a Balatoni KÖR Európa első és máig egyetlen strandétel versenyét, ami nagyban hozzájárult, hogy az utóbbi évtizedben jelentősen bővült, izgalmasabbá, egészségesebbé és kreatívabbá vált kedvenc tópartunk gasztrokínálata.

A fő újdonság, hogy stranddesszert kategóriában is különdíjat adnának a legjobbnak – nevezni lehet akár a szokásos palacsinta-, gofri-, réteskínálat kreatív megújításával vagy teljesen új édesség kitalálásával is.

2024-ben kiemelten értékelik a kedvező árú ételeket. Két éve külön díjazzák a strandbisztró és a strandbüfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített fogásokkal is lehet indulni. A vegetáriánus, illetve vegán műfajban utazókat is biztatják a nevezésre!

Az étel:

-       legyen egészséges, készüljön jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból

-       előny, ha egyszerű, de kreatív és nyárias

-       gyorsan és akár büfékben is elkészíthető legyen (a bisztró kategóriában lehet nevezni különlegesebb ételeket is)

-       akár elvitelre is alkalmas

-       szerepel a vendéglátóhely kínálatában.

A verseny célja, hogy a receptet máshol is átvegyék, megújítva ezzel a strandgasztronómiát.

Nevezni továbbra is lehet levessel, főétellel és desszerttel egyaránt. Ezek alól természetesen a klasszikus strandételek (pl. sült kolbász, palacsinta) sem kivételek, amennyiben valahol máshogy, illetve sokkal jobban készítik a megszokottnál.

A versenyen bármelyik part menti büfé vagy étterem is indulhat – nem kell közvetlenül strandon lennie, elég, ha a parthoz közeli vendéglátóhely.

A verseny

A Balatoni KÖR július 31-én osztja ki a díjat, miután július 24-ig előválogatással kiválasztják azokat, akik a döntőbe jutnak a benevezett ételek közül. A szervezők idén is a balatoni gasztrotrendek megítélésére leginkább hivatott zsűrit kérik majd fel, hogy győztest válasszanak, akik helyszínen több ételt is megkóstolva döntik el, mely ételek lesznek esélyesek az Év Strandétele címre.

Jelentkezni július 10-ig lehet az info@balatonikor.hu címen.

Fotó: Zirig Árpád és Heim Alexandra