Az ízletes rizike lett az év gombája

2022. 01. 31., 19:10
Gasztrohírek
8141
By Gusto

Az ízletes rizike a bársonyos fapereszkét és a vöröses nyálkásgombát megelőzve nyert a Magyar Mikológiai Társaság honlapján rendezett közönségszavazáson, amely 2022 legnépszerűbb fajáról döntött.

„A tejelőgombák közé tartozó faj termetes, színe narancsos, nagyon jellegzetes a kalapon lévő körkörös zónázottsága. Az idősebb példányok zöldesen foltosodnak. Húsa általában narancssárga tejnedvet enged a megtört felületen. A tejelőgombákon belül a rizikék egy kisebb csoportot képeznek, melyek fenyőfélékkel élnek szimbionta (mikorrhiza) kapcsolatban. 

Az ízletes rizike hazai kéttűs fenyveseink - fekete- és erdeifenyő - gyakori, ősszel termő faja. Ritkábban, főként csapadékosabb időszakokban már nyáron is megjelenik, de inkább ősszel terem, egészen a tartósabb fagyokig. 

Talaj szempontjából nem válogatós, meszes- és savanyú talajon egyaránt bőségesen terem" - idézi a közlemény Benedek Lajost, a MATE Növénytermesztési-tudományok Intézetének egyetemi adjunktusát.

Az ízletes rizike könnyen elkülöníthető a súlyosan mérgező gombafajoktól. Leginkább más, szintén ehető rizikefajokkal téveszthető össze. Hasonlít hozzá az égetően csípős ízű sárgulótejű tejelőgomba, amely viszont a tölgyfák alatt terem, és tejnedve nem narancsos, mint a rizikének, hanem kezdetben fehér, majd hamar kénsárga színű lesz. Ezt a fajt népies nevén bolond ember rizikéjének hívják.

A gombákból változatos és igen ízletes ételek készíthetők. Mindenképpen érdemes szélesíteni a palettát, és kipróbálni a konyhában a vadontermő gombafajokat is, amilyen például az ízletes rizike.

Forrás: MTI / 1. Kép: wikipédia / Eric Steinert 2. kép: illusztráció pxhere.com