Bocuse d'Or: a legjobb tál a magyaroké

2024. 03. 20., 19:25
Gasztrohírek
6321

Sajnos nem sikerült megismételni a dobogós helyezést a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny európai döntőjén a norvégiai Trondheimben.

A március 19-20. közötti rendezvényen azért nem maradtunk díj nélkül: a zsűrinek a magyarok tálja tetszett a legjobban. 

A csapatot Kelemen Roland, a nyíregyházi Hunguest Sóstó szálloda séfhelyettese vezette, a commis-ja pedig a siófoki Fodor Noel volt. Coach-ként Szabó László dolgozott a fiúk mellett. 

A kontinensdöntő idei témái a lofoteni skrei, azaz egy Norvégiában honos tőkehal, valamint a fröyai fésűkagyló voltak. Ezek mellé két zöldségköretet is készült, valamint egy harmadik, amelyben a tőkehal is szerepelt.

A hústányér témája a Röros régióból származó rénszarvas-fartő volt, amihez az állat nyelvét és a lábszárát is kötelezően felhasználták, akárcsak egy helyi alkoholos italt, az akvavitet. 

Az legjobb commies, vagy segítő díját Svédország nyerte el, míg a legjobb tányér az Egyesült Királyságé. A magyarok érdemelték ki a legszebb tál díját, és eredményükkel a 2025-ös lyoni világdöntőre is kijutottak.

A dobogóra a papírforma szerint a skandináv csapatok kerültek, akik évek óta uralják a Bocuse d’Or versenyeit. 

  • Első hely: Dánia
  • Második hely: Svédország
  • Harmadik hely: Norvégia

Fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia